T.R.E.I.Sibiu Hermannstadt

Sibiu (M, jud. SB) – Pe strada Nicolae Bălcescu, la nr. 22, se află o casă monument istoric. Atrage atenția «girueta metalică de pe acoperiș, cu o pisică stilizată (1900)». Felina, vopsită în negru face trimitere la toată gama de credințe și superstiții – adesea ambivalente – legate de ea. În cazul de față, legată de un imobil («să te întâmpine») și de un drum paralel (trotuarul pietonal – «merge în aceeași direcție cu tine») pisica neagră (sau mai bine spus efigia sa) e menită să aducă/atragă norocul și bogăția.

 

Str. N Bălcescu nr. 22 - Giruetă cu pisică neagră

 

De-a lungul timpului, parterul clădirii a fost ocupat de mai multe spații comerciale. Nu este exclus ca rolul giruetei cu pisică neagră să fie acela de a stârni curiozitatea potențialilor clienți, o formă de promovare «ocultă», dacă ne este permisă această formulare1.

 

Str. N. Bălcescu nr. 22, Sibiu

 

Notă: 1Extras din Dan Brăneanu, Emil Străinu, Vlad-Ionuț Musceleanu – ”România enigmatică şi insolită. 1001 de enigme ale României”, vol. II, Ed. Triumf, 2014. O nouă ediție adăugită și rectificată, grupând cele două volume a apărut la Editura C.I.D. în 2018.