Paranormal

Preluând o corespondență din Atena, ”Oastea Domnului” (tribuna organizației religioase omonime din Sibiu) o interpretează în cheie proprie, prăpăstioasă. Rețeta clasică: iubirea de Dumnezeu se întărește prin frica zilei de mâine. De multe ori reală, de cele mai multe ori indusă.

Pe la sfârșitul lui Mai, câteva zile la rând, înainte de răsăritul soarelui, apăru o oaste cerească deasupra insulei Creta și anume deasupra orășelului Sphochia, pe malul mării, unde e Mănăstirea sf. Haralambie.

Această armată (a cărei chip se vede aci) are săbii și coase de flacără. Pe chivăre au crucea. Numărul ostașilor e nesfârșit. Apare în văzul tuturor țăranilor și corăbierilor străini. (…) Apariția acestei oști cerești e numai înainte de răsăritul soarelui, când se crapă de ziuă. E vizibilă numai pe porțiunea dintre Mănăstirea sf. Haralamb, sf. Ana până la marginea mării”.

Se mai menționează că ”arătarea a fost prinsă în chip de niște pictori, desenatori, cari au fost și ei la fața locului”.

După Creta (Sphochia, 1930) urmează o apariție oarecum similară în Macedonia (Orizari, 1934). De data asta fenomenul este surprins pe peliculă, de ”o societate de filme”.

Cât despre explicații, fiecare cu a mă-sii: țăranii cu fantome și semne de rău augur, ostașii Domnului cu războiul și Apocalipsa, savanții cu gazele de mlaștină (anticipând explicația favorizată pentru OZN-uri):

Societatea pentru cercetări fizice din Atena a întocmit un raport în care descrie fenomenul ca pe o figură luminoasă care după ce străluceşte câteva minute pe cer, dispare brusc. Explicaţia, necontrolată încă, a fenomenului s’ar găsi în emanaţiunile mlaştinilor din împrejurimi în care în cursul timpului au pierit numeroase turne de vite. Procesul de descompunere al cărnurilor intrate în putrefacţie ar provoca, pe cale de emanaţii fenomenul luminos. Nu s’a putut însă explica apariţia luminii la una şi aceeaş oră, nici forma ei totdeauna precis conturată”.

Mult mai probabil e ca cineva să se fi jucat cu mințile oamenilor, folosind proiecții pe nori.

Trăgând linie, există martori oculari, declarații, reprezentări grafice și cadre filmate, rapoarte oficiale. Dorință de a cerceta să fie!

 

 

În Galerie: 01. *** – ”O arătare cerească în insula Creta”, în ”Oastea Domnului”, nr. 25/22.06.1930, pg. 1; 02.*** – ”Arătarea cerească din insula Creta: iată chipul ei”, în ”Oastea Domnului”, nr. 28-29/20.07.1930, pg. 2; 03. *** – ”Vedenia ciudată din Macedonia grecească”, în ”Universul”, nr. 322/ 24.11.1934, pg. 8; 04. *** – ”Fantoma răsboiului”, în ”Curentul”, nr. 2455/02.12.1934, pg. 3; 05. *** – ”Iarăși sa ivit arătarea cerească din Insula Creta”, în ”Oastea Domnului”, nr. 49/02.12.1934, pg. 4.