Paranormal

În Botoșanii anului 1935, se insinuează Ambrozio Lauro, ”italian făcător de minuni”, exploatând naivitatea credulilor, ”prezicându-le viitorul cu o exactitate nedesmințită încă…”.

Curentul” vorbește de o ”psichoză populară”, generată de acest ”inspirat”, ”posedat al așa-ziselor științe oculte”. ”Foaia Poporului” îl numește ”un nou sfânt”. Iar ”Universul” constată că ”e de mirare că autoritățile permit o asemenea escrocherie, fără să ia nicio măsură”.

Arc peste timp. Util câtorva, inutil majorității:

Din învățăturile și impresiile pe cari le-am cules de-alungul vieții, am compus o carte de sinteză filosofică: «Magia comorilor» în care se vor găsi, după moartea mea, multe din tainele naturii pe cari le-am cunoscut” (Ambrozio Lauro).

Manualul conține unele noțiuni inerente, ce pot fi dezvoltate în tehnici extrasenzoriale nedorite de autor. Rămâne la latitudinea cititorului cum le va folosi”. (Vasile Rudan – ”Prolog la Manualul de supraviețuire, ce va fi lansat în curând”)

Una peste alta, și pe-atunci și mai prinʼcoace se aciolau prin țărișoară pribegiți de-aiurea, înșelând cu practici fantasmagorice, cuvinte potrivite și cu largul concurs al autorităților. ”La fel ca ieri, ca și azi, ca și mâine mereu…”.

 

 

În Galerie: 01. *** – ”Și la Botoșani a apărut un făcător de minuni?”, în ”Curentul”, nr. 2693/ 04.08.1935, pg. 9; 02. *** – ”Și la Botoșani a apărut un «făcător» de minuni”, în ”Universul”, nr. 212/ 04.08.1935, pg. 11; 03. ***- ”Un nou sfânt”, în ”Foaia poporului”, nr. 34/18.08.1935, pg. 3.