ParanormalMașină spălat

Există o veche expresie, având o origine populară, devenită proverb în tezaurul de înțelepciune al umanității: ”A arunca și copilul odată cu apa murdară din spălătoare”.

Originea proverbului este germană, în forma ”das Kind mit dem Bade ausschutten”. Preluat din sursă populară, este pentru prima dată introdus în literatura cultă în anul 1512 de Thomas Murner (1475-1537), în lucrarea ”Die Narrenbeschworung”. Cartea lui Murner oferă și o ilustrație grafică a expresiei, o gravură cu o femeie aruncând un copil odată cu apa din copaie.

 

Thomas Murner - Die Narrenbeschworung

 

Ce înseamnă ea:

      • A avea grijă ca, în încercarea de a înlătura ceva nedorit, să nu pierdem ceva valoros. A pierde esențialul încercând a elimina ce e neesențial;
      • A rata partea bună încercând să scapi de balastul inutil și câteodată dăunător. Câteodată, din necunoaștere sau grabă, este dat la o parte ”copilul”, păstrându-se doar ”apa murdară”…;
      • Se mai face referire la zelul grăbit de a realiza ceva, făcând legatura cu altă expresie a înțelepciunii populare: ”Grăbește-te încet!”.

Atunci când abordăm tema Magiei şi a Filosofiei oculte, avertizarea din titlu este esenţială. Există marea tentaţie de a te pierde printre erori şi arabescuri. Şi repudiindu-le, să pierdem totodată şi esenţa.

3 comentarii

  1. Text cenzurat datorită lipsei elementare de bun simţ. Poţi încerca şi alte comentarii, mai potrivite unor oameni civilizaţi. – (Saur)

  2. Text cenzurat datorită lipsei elementare de bun simţ. Poţi încerca şi alte comentarii, mai potrivite unor oameni civilizaţi. – (Saur)
    PS. Ce nu înţelege @Cuminecatura e că n-am eu suficientă pulă câtă îşi doreşte zeiţa aia, Kali, sau aşa ceva, în toate găurile ei zeieşti. Vezi tu, @Cuminecatura, dacă vrei s-o dăm în bagabonţeli, poate nu eşti în avantaj. Însă nu vreu să-mi poluez aiurea blogul.

  3. Text cenzurat datorită lipsei de coerenţă. Poţi încerca şi alte comentarii, mai potrivite unor oameni civilizaţi. – (Saur)
    Ascultă-l şi tu pe Seneca – Errare humanum est sed perseverare diabolicum.

Comments are closed.