T.R.E.I.

Municipiul Miercurea Ciuc, jud. HR

 

În materialele consultate, Biserica Milenială (de rit romano-catolic; str. Inimii) este numită obsesiv ”templu”, iar nenumăratele referinţele la ”ungurime” ne fac să ne întrebăm dacă rolul asumat de ”Casă a lui Dumnezeu” nu este cumva secundar la această clădire.

Arhitectura futuristă prezintă câteva elemente inedite pentru spaţiul românesc, printre care statuile celor patru arhangheli (deveniţi prin mediocritatea autorului anonim îngeri): ”Pe cele patru colţuri ale cupolei se află sculpturile din cupru ale îngerilor Sfântul Mihai, Gabriel, Rafael şi Uriel. Sculpturile sunt creaţiile sculptorului local Odon Nagz”.

 

 

Dezvoltarea subterană îmbină dezarticulat grota de la Lourdes cu viziunea de la Fatima (ambele locate în Franţa): ”O parte importantă a templului este galeria şi subsolul. În partea centrală a subsolului se poate vedea sculptura Doamnei Maghiarilor din Fatima”. Repetăm, pentru a sublinia enormitatea: ”Doamna Maghiarilor din Fatima” (?!?). Nu garantăm că descrierea folosită, redundantă pe Internet şi aparent unica, nu este scrisă în bătaie de joc. Însă dacă pretenţia ei este de seriozitate, atunci efortul pozitiv al arhitecţilor şi constructorilor este redus la zero de cheia şovină, bolnăvicioasă, vecină cu balamucul, în care este redactată.