Megaliți & microlițiBuha K001

Anumite subiecte ”grase” par a fi sub un anumit embargou în România. Zicem par, pentru că deși de facto sunt, embargo nu există; doar ignoranță și prostie.

După ce prin anii ’90, literatura de ”fenomene și mistere” a cunoscut o fază romantică, a exceselor (pozitive și negative) de tot felul, în prezent ne ”bucurăm” de etapa gargarismului industrializat (pe bandă rulantă).  Pe de-o parte Internetul cu Fake-News la greu, pe de alta mass-media care preia en gros prin gura unor ”autorități” ale domeniului, dând un oarecare iz de credibilitate necredibilului. Cărțile putrezesc prin biblioteci, în timp ce link-ul este jupân și ”documentarul” YT rege…

 

Daniel Rocsin (meme preluată de pe Internet)

Vorbeam de subiecte ”grase”. Buha de la Săcelu. Ați auzit de această piatră? Probabil că nu, e de negăsit pe net. Pentru că ”specialiștii” de pripas habar n-au de ea și pentru că, oricum, bizonilor le ajunge Bucegiul, unde colcăie de daci, tuneluri, energii și ansambluri rituale pelasgice (desigur, doar în imaginație). Densușianu să trăiască, că le-a dat multor imitatori o pâine de pus pe masă.

Buha de la Săcelu poate face zob, de una singură, cam toată vorbăria proastă a unora, despre megaliți in situ. Cultură batjocorită la comun de geologi și istorici, zic ei. Păi și atunci cum se face că de mulți-mulți ani, Buha de la Săcelu figurează în literatura de specialitate ca o sculptură megalitică cu rol cultic, apex al unei necropole? Și cum se face că nu lor, ci unui istoric și unui geolog li se datorează asta? [În Călimani, cu Naum/ Cârciumaru situația se repetă întocmai.]

***

Pentru început, un articol din ”Almanahul Scânteia” (/1984, pg. 272). Fotografia care însoțește materialul a fost ”trasă” de Ion Lăceanu. Muzeograf. Muzeograf. Putem să scriem muzeograf și de-o sută de ori, dacă ajută pentru mintea înceată a unora. Muzeograf, nu ”cercetător amator”, nu inginer de brice și carice, nu …

 

(click pe imagini pentru a le vizualiza la rezoluție maximă)

Buha de la Săcelu (Almanah Scânteia, an 1984, pg. 272)

Buha de la Săcelu (același cadru foto, aflat în Arhiva documentară D.C. Brăneanu)

(va urma)

 

Episoade II, III, IV