Misterele Bucegilor

BYP este acronimul de la Yoga Party. B se derivă de la Bucegi sau Bivolaru; ambele variante fiind corecte și acceptabile.

 

Cristi(a)na Pănculescu : ”… în ziua de 11 aprilie (1986 – n.n.) când cometa Halley s-a aflat în cel mai apropiat punct de Terra, însoţită de trei prieteni, am urcat în Bucegi1.  Un prietenar era Liviu Gheorghe.

Domnul este un băiat turbofin, cu declarațiile (aici) la el:

Fascinat de posibilitățile oferite de acest sistem de transformare, practică yoga regulat și în timpul facultății, atunci când yoga era interzisă în România de dictatura ceaușistă.

În perioada 1985-1988 devine interesat de spiritualitatea dacică și participă la activități care vizau recunoașterea geografiei sacre geto-dace, vestigiile site-ului de la Sarmisegetusa, a simulacrelor megalitice și a traseelor inițiatice din munții Bucegi împreună cu Cristina Pănculescu, Florin Andreescu, Mihaela Mureșan, Andrei și Aurora Petrescu, Otilia Zamfirescu. Cunoaște simpatizanți și practicanți ai sistemului yoga  grupați în jurul lui Gregorian Bivolaru.

După revoluția din 1989 este fondată MISA avându-l pe acesta ca mentor spiritual. (…) Continuă practica yoga în cadrul acestei școli. Fiind practicant avansat al sistemului yoga, în 1991 îi propune lui Gregorian Bivolaru să deschidă un curs de yoga pentru începători în București, în cartierul Drumul Taberei”.

Povestea continuă, Liviu Gheorghe fiind un important vector de organizare și expansiune al Mișcării. Sărim peste, ajungând la Factorul Opa-Opa:

În 1993-1994 reia într-un cadru mult mai amplu reunind peste 400 de yoghini cercetarea simulacrelor megalitice din Bucegi și organizează împreună cu Simona Trandafir meditații de obiectivare a fenomenologiei energetice din Platoul Bucegilor, respectiv Peștera Ialomicioarei, zona Sfinxului și vârful Omul ocazie cu care este organizat în Bușteni și primul simpozion despre spiritualitatea geto-dacică. Va participa ulterior constant de două ori pe an la organizarea și susținerea meditațiilor în zona Sfinxului și Omul”.

La mijlocul anilor 1990, se alătură unei dizidențe care părăsește MISA și înființează cu ortacii săi ceea ce se va numi Centrul de Yoga și Naturism Kamala – Brașov.

Ce reținem de la Liviu Gheorghe?

      • Că Kogaiononul bucegist a fost un efort colectiv, grupând persoane pasionate de daci, yoga și Gregorian Bivolaru;
      • Că popularizarea Kogaiononul bucegist și extinderea sa ”mistică” s-a operat în cadrul MISA.

Nu este deloc clar ce cercetau misanii în 1993-4 în Bucegi, de vreme ce narațiunea domnișoarei Pănculescu este că la acea dată ea ”demonstrase” complet, totul. Cert este că în acțiunile lui Liviu Gheorghe n-a existat nicio scârbă – nici prin cap nu-i trecea că niște rezultate de grup trebuie considerate prioritatea sau proprietatea intelectuală a unei singure persoane. Fie ea și Domnișoara Cristi(a)na.

Continuăm cu un nume de mare calibru: Mihaela Mureșan(u). Urmează!

(va urma)

 

Notă: 1Cristina Pănculescu – ”Taina Kogaiononului Muntele sacru la dacilor”, Ed. Ștefan, București, 2008, pg. 81 și nota 72.