Megaliți & microlițiCapul leului Ropotamo 5

”Capul leului” (”Lavskata glava” în original) este localizat în Rezervația naturală Ropotamo, în Bulgaria. Coordonate: 42.3153152, 27.7346218.

(click pe imagini pentru a le vizualiza la rezoluție maximă)

Capul leului Ropotamo 1

Datorită poziției și formei sugestive, este un excelent reper geografic-vizual care domină valea râului Ropotamo și drumul 99, care leagă Primorsko de Sozopol.

Capul leului Ropotamo 2

Pe culme, în imediata apropiere a ”Capului” se află un punct întărit, ”Fortăreața lui Valchan” (“Valchanovo kale” în original), care a ființat din Epoca Fierului până în timpul dominației otomane, asigurând controlul regiunii.

Fără nicio îndoială, ”Capul leului” este o formațiune naturală, un mimetolit sugestiv care nu are nimic de-a face cu prelucrarea antropică. Cu toate acestea, el a fost remarcat și prețuit din timpuri străvechi. Dovadă urmele arheologice din proximitatea sa.

Capul leului Ropotamo 3

Capul leului Ropotamo 4

Teoretizarea sculpturilor megalitice pleacă de la ideea (credem noi falsă!) că valorizarea (inclusiv venerarea) unor structuri litice implica eo ipso modelarea lor antropică. Este aceeași greșeală fundamentală pe care o face și poetul Ion Gheorghe cu statuetele lui din ”betoane arhaice”.

În prezent, desacralizat, ”Capul leului” a rămas doar o curiozitate, fiind promovat de bulgari ca atracție turistică.