OZNAlexandru Petria

Vă prezentăm un articol publicat de Alexandru Petria în ”Cotidianul” (13.03.1995). Titlul este pe măsura anvergurii presei românești: este atractiv, dar nu acoperă conținutul.

 

Alexandru Petria - SRI, Armata, OZN

Narațiunea lui Pastia este structurată în trei părți.

Prima ne introducere în subiect și atmosferă prin păreristica de birt, fără nicio legătură cu întrebarea din titlu.

Urmează etapa ”pe surse” (unii, alții…):

SRI știe câte ceva, spun unii. Aceiași completează că nici Armata n-ar fi străină de temă”.

Recursul la ”surse”, atât de răspândit în mass-media autohtonă, trebuie nuanțat. Apelezi la ”surse” pentru a obține un insight (o detaliere confidențială), nu pentru a te instrui în ABC-ul temei. Altfel riști să fi împachetat și să livrezi publicului prostii. Cazul lui Pastia, care amintește de ”celebra staționare din 18 august 1968  a unui «balon» ieșit din comun deasupra Clujului (fotografiat și de Emil Barnea)”.

Ce confuzii jenante. Pe 18 august are loc observația lui Barnea din Poiana Rotundă (Pădurea Hoia), însă nu a fost vorba de niciun balon, deasupra Clujului sau aiurea. Pe 19 septembrie ”ceva” semănând a balon a fost într-adevăr observat și fotografiat deasupra Clujului, dar Emil Barnea nu a avut nicio implicare. Cam atât despre acuratețea ”surselor” lui Petria.

Ultima parte este rezervată specialistului; în cazul de față Călin N. Turcu. Nu vom insista pe conspirațiile ventilate de acesta, la limita dintre neînțelegeri flagrante și dorința de a-și face gratuit publicitate. Am mai amintit de scurt-metrajul ”Quo vadis, Homo?”. Atât de ”dispărut” este, încât coloana sonoră o puteți asculta aici. Dar, din nou, fără nicio legătură cu întrebarea din titlu.

Una peste alta, articolul lui Alexandru Petria este o șusă. Însă se poate trage un folos din el. Ideea de a alcătui un istoric al diligențelor legal-administrative făcute în direcția desecretizării datelor OZN deținute de instituțiilor române. Hai să le numărăm împreună…

 

 

 • Alexandru Petria
  Ce dovezi au SRI și Armata despre fenomenul OZN? (I)
  by
  Vă prezentăm un articol publicat de Alexandru Petria în ”Cotidianul” (13.03.1995). Titlul este pe măsura...
 • Arhivă militară
  Ce dovezi au SRI și Armata despre fenomenul OZN? (II)
  by
  Prima încercare a fost inițiată în data de 3.08.1995 de reprezentanți ai redacției revistei ”RUFOR”...