T.R.E.I.

Municipiul Târgu Jiu, jud. GJ

 

Lagărul de la Tg.-Jiu a fost ridicat în toamna anului 1939 pentru a adăposti refugiații din Polonia invadată de Hitler; ulterior (din 1941) a adăpostit ”internații politici” ai regimului antonescian. Istoria reală a ”lagărului” (cu sensul inițial de tabără – în fapt un mic orășel temporar) este în mare parte uitată, informațiile din presa recentă perpetuând confuzii grave, erori istorice și de ce nu, minciuni sfruntate.

Singurul vestigiu rămas este un ceas solar incomplet (str. Narciselor; în curtea unității militare), construit ca monument funcțional de soldații polonezi în anul 1940. Cercul orar dublu gradat din ciment, indică pe exterior ”timpul est-european”, iar pe interior ”timpul solar”.

 

 

Un articol pe subiect dintr-un cotidian local pare un material umoristic, în ciuda pretenției de seriozitate: ceasul solar este numit ”orologiu solar” (?!?) și suntem încredințați că ”nu a rămas în urmă chiar dacă de atunci și până acum au trecut șapte decenii”. Din păcate, deoarece îi lipsește ”gnomonul, acea piesă esențială care permite afișarea umbrei pe cadran”, suntem încredințați că nici reporterii, nici auto-intitulații ”experți” citați de ei nu i-au verificat exactitatea.

Recomandăm blogul  unui pasionat de ceasuri solare, cerculdestele.blogspot.com. Dacă acest autor, cu o abordare metodică și serioasă, ar fi fost consultat, poate doza de penibil ar fi scăzut considerabil.

Sursa foto și detalii suplimentare, aici.