Tuneluri

Sat Hulubeşti, comuna Călugăreni, jud. GR

 

Articolele din revistele misterioase urmează un anumit tipic: se merge pe teren (atunci când se merge), nu se găseşte nimic, se bagă explicaţii esoterizante şi se umflă materialul cu date culese de la ”radio-sanţ”. Astfel luăm cunoştinţă cu Beciul din Hulumbeşti şi legenda destul de sumară a existenţei unor tuneluri care ar pleca de aici spre măgura Tangâru (sat Stoieneşti, com. omonimă), Bila (sat, com. Schitu), Uzun (de fapt sat Uzunu, com. Călugăreni) şi mănăstirea Comana.

Dovada, descoperită de reporteri: ”Spre est, două guri ca de tunel, astupate în parte, pornesc spre direcţii necunoascute, este întărită de spusele ambigue ale sătenilor care ”au găsit în curţile lor nişte tuneluri, nişte canale, la fel ca şi beciul, cu care se presupune că ar comunica, deşi nu avem certitudine”.

Mai în glumă, mai în serios, pare un nod de comunicare subterană de importanţă deosebită. Poate chiar intrarea în Shamballah? În realitate, este vorba de ruinele unui banal beci medieval cu ziduri din cărămidă îngustă, colmatate până spre nivelul arcelor de boltă, situat în punctul ”La beci”, la nord-est de sat şi la sud de râul Neajlov. Cel mai probabil este vorba de un han medieval, aflat pe vechiul drumul care legaBucureştiul de Giurgiu.

O stradă din Hulebești poartă numele, cu rezonanțe sinistu-koveșiste ,”Beciul Domnesc”.

 

Localizarea este preluată de aici.