”Locaţia: Răşinari (s, C.o, jud. SB)
Ctitorii îşi imortalizează numele (şi adesea imaginea) pentru viitorime. Adesea, în acte sau chiar pe monument apărea «un blestem la adresa celui ce ar îndrăzni să se atingă de construcţie». Interpretând în mod cu totul şi cu totul creativ exemplul istorie, un localnic a instalat «la capătul unui pod peste pârâul care strabate centrul comunei» o placă de marmură, act de ctitorie şi blestem deopotrivă: «Achim Petru 2003 Toate jigodiile care au fost contra podului. Să-i trăznească Dumnezeu, fără părere de rău!».
Sub text apar: o semnătură, un fulger schematizat şi un cap de mort cu o stilizare a mandibulei gen fermoar (este posibil să fie ulterioare, având un aspect diferit şi o realizare mai neîngrijită). Gura, un semicerc arcuit în sus este tăiată de linioare mici, paralele, lăsând impresia simulacrului unui act magic de «legare» a gurii duşmanilor.
Dacă Achim Petre din Răşinari poate fi considerat un om pus pe şotii sau şui la cap, în funcţie de interpretarea dată gestului său, reporterul («Jurnalul Naţional») care semnalează prezenţa este un virtuoz al jurnalismului: nu reuşeşte să transcrie corect nici măcar una bucată placă ”de ctitorie” (greşeste anul, numele şi modifică conţinutul). Diferenţa dintre un pod şi un podeţ (lungimea până-n 5 m) este un rafinament jignitor atât pentru Achim Petru (care şi-ar vedea minimalizată opera), cît şi pentru reporter (care şi-ar vedea contestate capacităţile cognitive şi cunoaşterea limbii române)”.
Pe Hartă, locația a fost aproximată, nedispunând de date din teren.