T.R.E.I.

”Locaţia: Bucerdea Vânoasă (s, C. Ighiu, jud. AB)

 

Poiana Dragostei, în formă de inimă

 

Devenită brand al judeţului Alba, poiana în formă de inimă (supranumită «Poiana Dragostei») este folosită deja la promovarea turistică a judeţului. Descoperirea formei spectaculoase din pădurea de stejari a stimulat memoria sătenilor, care îşi amintesc poiana ca loc unde se «întâlneau cu fetele […] şi încingeau hore». «De aia i-a rămas numele de Poiana Dragostei. Cum au lăsat-o bătrânii, aşa am găsit-o şi noi» adaugă localnicii, lăsând a se înţelege existenţa unui toponim vechi, care din păcate ar fi trebuit să existe atestat undeva (și nu există!).

Sunt necesare câteva precizări, pentru a înlătura speculaţiile: poziţia şi forma deloc regulată a poienii nu indică nici o intervenţie umană sau neumană, fiind vorba de un fenomen încadrabil în categoria simulacra. De altfel, forma este eluzivă, aparenţa de ”inimă” fiind evidentă doar din anumite puncte de viză.

Vaga descriere a variantelor de acces spre locaţie – «Poiana respectivă poate fi văzută dacă vă aflaţi pe drumul care duce de la Bucerdea Vinoasă spre Craiva, în apropiere de cetatea dacică Apoulon (Piatra Craivii)» – ne inspiră să recomandăm folosirea aplicaţiei GoogleMaps (vizibilă şi marcată în layer-ul «Earth»), însoţită de o soluţie GPS1.

 

Notă: 1Extras din Dan Brăneanu, Emil Străinu, Vlad-Ionuț Musceleanu – ”România enigmatică şi insolită. 1001 de enigme ale României”, vol. II, Ed. Triumf, 2014. O nouă ediție adăugită și rectificată, grupând cele două volume a apărut la Editura C.I.D. în 2018.