OZN

GEIPAN, acronimul Groupe d’Études et d’Informations sur les Phénomènes Aérospatiaux Non-identifiés (Grupul de Studii și de Informare assupra Fenomenelor Aerospațiale Neidentificate) este o unitate a Agenției Spațiale Franceze (Centre national d’études spatiales – CNES) care se ocupă cu ce-i spune numele. A fost modelul (inclusiv de denumire) al ASFAN-R, care visa la un statut oficial similar. Visuri.

Arhiva cazuisticii GEIPAN este publică (aici).

GEIPAN solicită și primește raportări noi de pe teritoriul Franței. Interesant este protocolul de raportare bazat pe cunoaștere. Întâi tu, martorul, elimini explicațiile comune urmând tutoriale concise. De-abia ulterior, în măsura în care consideri că observația ar putea fi semnificativă, aplici (aici). Avem un prieten care a vrut să facă ceva similar, dar totul a rămas la nivel de intenție. Până la urmă era vorba de un instrument care n-ar fi avut de cine să fie folosit.

După studiu, fiecare caz este clasificat de GEPAN/SEPRA1 într-una din următoarele patru categorii, în funcție de gradul său de identificare:

Categoria A: fenomen perfect identificat,

Categoria B: fenomen probabil identificabil, dar nu poate fi identificat cu certitudine din cauza lipsei de dovezi,

Categoria C: fenomen imposibil de identificat din cauza lipsei de date,

Categoria D: fenomen neidentificabil în ciuda abundenței și calității de date2.

Ce frumos începe, ”după studiu”. Hehe, fraierii n-au înțeles metodologia românească de succes: pescuiești pe Facebook (cu cât mai ”prăjiți”, cu atât mai bine!), pui un semianalfabet să refrazeze și te umpli de Like și Respect! Și din când în când, probă de talent, mare finețe și dulceață, bagi o ”identificare” cu lampa de pe tavan reflectată în fereastră.

Și mai ”șerpi” ăștia de la GEIPAN, au (și urmează!) o metodologie (aici). Băi gepanezilor, nu se face așa ceva. Stricați firma, stricați ”arta”! Vă invităm la o conferință, la Academie, sau cu Ghidel Nebunu’ la Dalles, să vă învățăm noi cum se pune problema cu succes.

 

Note: 1Denumirea organizației s-a modificat în timp: GEPAN între 1977 și 1988,  SEPRA între 1988 și 2004, GEIPAN din septembrie 2005; 2Beryann – ”Le rapport Cometa à quoi doit-on se préparer?”, Thriller Editions, 2016.