OZNIon Hobana

Un articol-interviu cu Ion Hobana (†). Din 1994:

 

Adrian Popescu – ”De la EuroCon la ConSib”,
în ”Tribuna”, nr. 1258/18.10.1994, pg. 4

 

Acest câmp de interes pentru S.F. este confundat cu o serie de fenomene OZN care pot constitui, eventual, un subiect pentru S.F. O astfel de confuzie, a generat-o şi Aradul. între fenomenele OZN şi fenomenul natural Arad nu există nici o legătură. Din nefericire, în goana după senzaţional, fenomenele se răstălmăcesc iar specialiştii refuză atenţia spre ce implică cercetarea, studiul…

Cred că ar trebui să existe o instituţie abilitată pentru a studia unele fenomene naturale extraordinare. Dar pentru aşa ceva este nevoie de o cercetare interdisciplinară.

În acest sens am publicat o carte (Enigme pe cerul istoriei) prin care demonstrez atât istoricitatea evenimentelor, ciclicitatea cât şi posibilele răspunsuri pe care ni le pot sugera asemenea fenomene.

La Tg.Mureş, în luna noiembrie, ne vom ocupa în exclusivitate de acest fenomen şi alte secţiuni colaterale.

Să revenim la S.F….”.

Așadar, ”între fenomenele OZN şi fenomenul natural Arad nu există nici o legătură” (Ion Hobana, fondator și prim președinte al ASFAN-R).

Și coperta cărții lui Dan D. Farcaș (fost vicepreședinte ASFAN_R, actual președinte nestatutar), publicată în română și tradusă în patru limbi de circulație internațională:

 

Pe copertă – Cercul OZN de la Arad.

 

Din nefericire, în goana după senzaţional, fenomenele se răstălmăcesc iar specialiştii refuză atenţia spre ce implică cercetarea, studiul…”.

Este și teza susținută de noi, probată ca atare în nenumărate situații.

 

Cred că ar trebui să existe o instituţie abilitată pentru a studia unele fenomene naturale extraordinare. Dar pentru aşa ceva este nevoie de o cercetare interdisciplinară”.

Am amintit deja de confuzia abil întreținută între un ONG, ”instituție”, obiect de activitate și ”abilitare”. Iată că era ventilată cel puțin din 1994.

Cât despre interdisciplinaritate, s-avem pardon, dar nu înseamnă să formezi un colectiv dintr-un petrolist, un contabil, un inginer constructor și un economist și să-i pui să studieze fenomene aerospațiale. Fie ele și neidentificate. Interdisciplinaritatea, un concept valabil și util, a fost de mult timp deturnată înspre ușa din dos care legitimează toți nechemații.