ParanormalOrbs K01

Clădirea Primăriei Sectorului 1 dezvoltă o arhitectură eclectică, îmbinând elemente neoromanice cu trăsături neoromâneşti. Cavalerul cu scut, lance şi armură din vârful turnului (punctul cel mai înalt al clădirii) este un reper vizual şi important element de identitate. Bucureştenii cică i-ar zice ”Pandelică”, urmând prostul obicei de a băşcăli orice, oricând, oricum.

 

Pandelică de la Sectorul Unu

Ilustraţia reprodusă (de fapt o felicitare nu deosebit de reuşită din punct de vedere artistic şi tipografic) ne-a atras atenţia datorită acelor formaţiuni globulare, amintind de faimoasele ORB-uri. În realitate, avem de-a face cu reflectări ale luminii pe suprafaţa fulgilor de zăpadă. Nimic supranatural, nimic misterios!

 

Ningea cu ORB-uri!

Gabriel Constantinescu (Dumnezeu să-l odihnească în pace!) era pasionat de B.P. Hasdeu şi, pe această linie, de spiritism şi vânătoarea de fantome. Căpătase preocuparea aparent bizară, dar motivată în context, de a fotografia noaptea prin cimitire, sperând să surprindă manifestările ”lumii de dincolo”. Găbiţă observase mulţimea de sfere luminoase, de toate mărimile, surprinse în diverse cavouri, în special la Bellu.

Împreună am reuşit să găsim explicaţia ”spiritelor globulare”: fiind vorba de spaţii înguste şi prăfuite, în primă instanţă curentul de aer ridica praful strâns acolo cu anii. La declanşare, lumina blitz-ului de la apartul foto se reflecta în particulele de praf, creând impresia de ORB. Din nou, nimic supranatural, nimic misterios!

Internetul e plin de astfel de imagini, prezentate ca revelaţii psiho-para-pupu, când de fapt nu au nimic special. Ba chiar au apărut în publicistica românească unii autori care câştigă bani buni interpretând greşeli şi defecte de fotografie în această cheie eronată.