Megaliți & microliți

Un microlit prezentat în ”Scânteia”, la rubrica ”Faptul divers”, realizată de Petre Popa ”cu sprijinul corespondenţilor”:

 

Sfinxul de la Pietreni

În timp ce se aflau cu tractoarele la arat, doi mecanizatori de la I.A.S. Pietreni (Constanța) au descoperit, scoasă de brăzdarul plugului, o piatră de aproximativ un metru lungime. Prin forma ei, piatra le-a sugerat imediat imaginea unui animal cu labele din faţă întinse într-o poziţie de odihnă.

– Parcă ar fi un miel – a zis unul dintre tractorişti.

– Ba, eu cred, mai degrabă, că seamănă cu un căţel – a răspuns celălalt.

«Disputa» lor a ajuns la nivelul specialiştilor:

– Este un idol cioplit in piatră de oamenii unor vremuri îndepărtate – au spus unii specialişti.

– Ba este un fantastic şi desăvârşit capriciu al naturii – şi-au dat cu părerea alţi specialişti. Până se vor dumiri ei, directorul I.A.S., inginer Septimiu Tilincea, a botezat respectiva piatră – care a iscat atâtea controverse şi mistere – «Sfinxul de la Pietreni», și l-a expus pe un soclu metalic în sediul unităţii. Pentru că, indiferent de semnificaţie şi origine, frumuseţea neobişnuită a «Sfinxului» nu a fost contestată absolut de nimeni”. (Petre Popa – ”Sfinxul de la Pietreni”, în ”Scânteia”, nr. 10679/19.12.1976, pg. 2)

Dacă o mai exista sau nu, dacă a fost vorba de o piesă arheologică sau un ”capriciu al naturii”, sunt întrebări deocamdată fără răspuns. Satul Pietreni aparține de comuna Deleni, jud. Constanța: