OZN

În Indexul Foto OZN, inițiativă care-și propune să sistematizeze pentru prima dată planșele fotografice ce surprind OZN sau fenomene asimilate și conexe, am stabilit limita superioară în anul 1990. Explicația este simplă: odată cu ”libertatea”, seriozitatea s-a dus pe copcă și falsurile s-au înmulțit exponențial.

Exemplificăm cu un străveziu fals fotografic publicat în ”Evenimentul zilei1 de jurnalistul Christian Levant:

 

 

Povestea începe cu tipic romantic: ”O fotografie inedită și misterioasă ne-a sosit la redacție”. Semnatarul? Adrian Bamneș, din București. În perioada de referință nu exista nicio familie Bamneș în București; probabil nici acum.

”Martorii”, 3 la număr, cică ar fi observat vizual ținta cca. 30ʼ, răstimp în care au tras-o și-n poză. Norocoși, incredibil de norocoși.

Momentul fatidic? ”În urmă cu aproape patru luni”. Cam de 1 Aprilie, așa?

Nu este uitată ambiguitatea ziaristului de succes, cu mâncatul de căcat stipulat negru pe alb în fișa postului: ”Noi nu facem decât să expunem acest caz (…) Dacă cei trei misterioși prieteni vor veni cu filmul din aparatul de fotografiat la noi și ne vor mai oferi și alte amănunte, împreuna cu câțiva specialiști în domeniu vom putea stabili cât adevăr existâ în acest caz aparte…”.

Care specialiști, Levante, care specialiști? Și mai ales, specialiști în ce? Pentru necunoscători, Christian Levant este (era?) jurnalist de investigații. Specialist la rândul lui…

 

Notă: 1Christian Levant – ”Adrian Bamneș a reușit să fotografieze, în București, un OZN”, în ”Evenimentul zilei”, nr. 629/18.07.1994, pg. 4.