OZN

Una dintre fotografiile Cazului Banat. A fost realizată la Oravița, în data de 29 aprilie 1968, de Vasile Opriș, de la Întreprinderea Minieră Banat:

În jurul orei 16,30, la Oravița, acest obiect a fost fotografiat (…) sub un unghi de 80-85°, cu un aparat «Smena» (…) are forma unui dublu inel cu două luminozități diferite (după considerentele noastre, s-ar părea să fie baza mică a trunchiului de con)1.

Scrisoarea angajaților de la Întreprinderea Minieră Banat, însoțită de un clișeu (sau mai multe, vezi mai jos) a ajuns prin Poșta Română în posesia ufologului Ion Hobana care le-a reprodus ulterior în ”Viața studențească” (1968) și în volum (1976), la o calitate net superioară:

 

OZN Oravița 1

OZN Oravița 2

 

Și acum, ciudățeniile. Data:

În ”Viața” scrisoarea începe așa: ”În ziua de 30 aprilie 1968, la orele 6.10, am observat...”.

Iar în ”Les OVNI en URSS et dans les Pays de l’Est”: ”Le 29 mars 1968, à 6 h 10, nous avons vu dans le ciel2.

29 sau 30 aprilie? Hobana variază conținutul unei misive, unui text cu formă fixă.

Și mai și, numărul clișeelor.

În ”Viața”, unde textul scrisorii este publicat trunchiat: ”Observațiile au continuat până la ora 15,00. În jurul orie 16,30, la Oravița, acest obiect a fost fotografiat (…)”.

Ce găsim în ”Les OVNI”:

(h 8.15, ”la locul de muncă, situat la jumătatea distanței dintre comuna Ciudanovița și orașul Oravița”)  ”Vasile Opriș a făcut fotografii, ale căror negative vi le trimitem”.

la ora 16.30 au fost făcute noi fotografii (s.n.) cu o cameră Smena, de data aceasta chiar de la Oravița”;

Vă atașăm și negativele (s.n.) și veți vedea că obiectul are un inel dublu cu două centre de lumină diferite. (…) În ceea ce privește fotografiile (s.n.), trebuie să subliniem că au fost făcute de amatori”;

Scrisoarea era însoțită de trei negative (s.n.), dintre care unul era utilizabil”.

Hobana consideră negativele ”fără un rezultat convingător”. Nu vom ști niciodată dacă e așa sau nu, de vreme ce arhiva documentară Hobana a fost un veritabil Triunghi al Bermudelor pentru ufologia românească. Ajungea ceva la Hobana Mână-Lungă, păi băi nene, dus era forever…

 

Note: 1Ion Hobana – ”În jurul orei 16.30, la Oravița…”, în ”Viața studențească”, nr. 26/26.06.1968, pg. 10; 2Ion Hobana, Julien Weverbergh – ”Les OVNI en URSS et dans les Pays de l’Est”, Ed. Robert Lafont, Paris, 1976, pg. 164-166.