OZN

1”«Conul de umbră» este iluzoriu”. Ion Hobana

 

Un interviu cu Ion Hobana din 1969 scoate la lumină detalii din istoria ufologiei românești:

– Care este situaţia la noi?

– După o primă fază de informare cu caracter mai larg asupra fenomenului, ne aflăm într-o perioadă de acumulare a materialului faptic. Este o acţiune mai puţin spectaculoasă, la care contribuie Serviciul «Atenţie OZN!», înfiinţat pe lângă Observatorul astronomic popular din Bucureşti şi Cercul ştiinţific OZN din Cluj (s.n.). Pot să vă asigur că, încă de pe acum, unele cazuri autohtone (din anul 1968) se înscriu printre cele mai interesante din întreaga istorie a fenomenului. Aş cita obiectul conic observat deasupra Banatului în zilele de 29 şi 30 martie; ovoidul întâlnit deasupra câmpiei orădene de echipajul unui avion IL-18, în luna august; «pălăria» fotografiată în apropiere de Cluj, la 18 august; obiectul conic fotografiat şi filmat la Cluj, la 19 septembrie (vizibil şi din alte localităţi, situate la peste 200 km!). Sunt fapte şi probe materiale care ar merita din plin atenţia oamenilor noştri de ştiinţă”.

Așadar în primăvara lui 1969 exista deja la Cluj un Cerc OZN. După toate probabilitățile, primul din țara noastră. Ca o coincidență semnificativă, cele din Sibiu, București și Ploiești sunt cunoscute, cele din Cluj și Iași (care-l au în comun pe ing. Florin Gheorghiță), nu!

Asupra enumerării de evenimente v-om reveni, deoarece se repetă șablonard în mai multe locuri. Semn că juca un rol al ei în context.

Mai reținem un aspect din tehnica de argumentație a lui Hobana: propteaua convenabilă a citării eronate (în care mai târziu va excela Dan D. Farcaș):

Amintiţi-vă ce spunea astrologul englez dr. Richard Van der Riet Wooley, în 1957: «Astronautica? Totală absurditate!». Câteva zile mai tirziu, ruşii lansau primul lor sputnik”.

Richard Van der Riet Wooley a fost astronom – și încă regal -, nu ”astrolog”, diferența de timp nu a fost de ”câteva zile”, ci de un an, și mai presus de toate a zis altceva2. Care altceva s-a dovedit o aproximare foarte, foarte corectă.

 

Notă: 1Voicu Bulgariu – ”Un subiect care merită considerație și cercetare” (interviu cu Ion Hobana), în ”România literară”, nr. 14/03.04.1969, pg. 23.

 

 

UPDATE: Clubul de la Cluj, CETI, condus de Florin Ghoerghiță, datează din 1968:

– Sunteţi (Florin Gheorghiță – n.n.) şi conducătorul clubului «CETI» de la Casa studenţilor din Cluj. Ce ne puteţi spune despre el?

– «CETI» este simbolul internaţional sub care se desfășoară programul ştiinţific la nivel planetar pentru stabilirea contactelor cu inteligenţa extraterestră. Din 1968, când le-am vorbit prima oară studenţilor, mi-am făcut mulţi prieteni printre tineri. Eu văd în fiecare an viitor Coandă sau Racoviţă. Totul este să-i pregătim pe tineri pentru viitor, pentru marile lui probleme ştiinţifice. Cei 40 membri ai clubului «CETI» prezintă referate cu caracter strict ştiinţific”. (George David – ”15 ani consacrați fenomenelor spațiale”, în ”Tribuna Sibiului”, nr. 1907/ 14.04.1974, pg. 2. aici)