OZN

Pe când discutam cu un prieten despre anumite tipare comportamentale specifice unor noi manifestări (pseudo)religioase, întâmplarea a făcut să dăm peste serialul lui Peter Leb despre ”Sectarismul OZN”. Autorul nu ne citise gândurile (nici n-avea cum, că e mort și îngropat de ani buni!)  dar ajunsese previzibil la (cam) aceleași concluzii.

 

 

În galerie:

      1. Peter Leb – ”Sectarismul OZN” (I), în ”Cuvântul liber”, nr. 120(3520)/ 21.06.2003, pg. 6;
      2. Peter Leb – ”Sectarismul OZN” (II), în ”Cuvântul liber”, nr. 140(3540)/ 19.07.2003, pg. 11;
      3. Peter Leb – ”Sectarismul OZN (III), în ”Cuvântul liber”, nr. 161(3561)/ 19.08.2003, pg. 10;
      4. Peter Leb – ”Sectarismul OZN” (IV), în ”Cuvântul liber”, nr. 167(3567)/ 27.08.2003, pg. 10.

Născut în data de 7.05 195 la Gălăuţaşi (jud. Harghita), Peter Leb a fost ziarist, prozator și cercetător al fenomenelor de graniță (granița dintre știință și pseudo-știință, dintre real și imaginar, dintre adevăr și impostură). A întreprins cu rezultate remarcabile investigații de teren și a fost redactor-șef la  revista RUFOR (seria a II-a). A decedat la mijlocul lunii februarie 2008.

Cu ce nu suntem de acord este eticheta de ”sectarism”, preluată de Leb de la Victor Kernbach. Mult mai adecvată este cea de ”fanatism” și iată de ce. Adepții ozenismului nu tind să se izoleze de societate și să trăiască într-o lume a lor, ci din contră, sunt expansivi, dorind să acapareze cât mai multe domenii și să-și impună ca singura valabilă propria viziune. Am denumit această stare de fapt ozenistica ca pontoarcă și vom reveni cu detalii.

În sprijinul noastru prezentăm un interviu puțin cunoscut, realizat de George David cu ufologul Florin Gheorghiță:

 

 

– Desigur că a existat și pentru dumneavoastră un început…

– Firește. Întâi m-a atras fenomenul luminos ca atare, apoi, cunoscându-mi limitele, am făcut astronomie, medicină, chimie… Fenomenul OZN este o problemă care impune o documentare largă, implicând toate științele1.

Am discutat legendarea lui Gheorghiță aici; nu revenim. Ceea ce surprinde și nu prea este mentalitatea ce răzbate din fragmentul citat: sunt incompetent într-un domeniu, de ce să nu fiu incompetent pe o plajă largă și diverisificată. Problema este că publicul nu-I percepe lui Gheorghiță și celor ca el multiplele incompetențe, ci paradoxal le transformă în policonpetențe. De-aici metafora cu pontoarca. Cu sprijinul complice al mass-mediei, ozenistul de la noi și aiurea este prezentat ca om care se pricepe la absolut orice. Vorba inginerului electrotehnic Florin Gheorghiță, la ”astronomie, medicină, chimie”, etc, ș.a.

 

Notă: 1George David – ”15 ani consacrați fenomenelor spațiale”, în ”Tribuna Sibiului”, nr. 1907/ 14.04.1974, pg. 2.