Misterele BucegilorJandarm

Un studiu sistematic asupra ”Răspândirii credințelor și practicilor iraționale în instituțiile de forță din România” ar fi util și binevenit. Chiar dacă s-ar inspira exclusiv din surse publice (open sources) nu credem că ar apuca să fie publicat: una e gunoiul împrăștiat, alta să-l strângi laolaltă într-un grozav morman. Și dacă cuvintele noastre vă transmit o imagine vizuală scatologică, ei bine!, este intenționată.

Iată ce publica ”Revista Jandarmeriei” (gazetă oficială a instituției) în 2001:

Ioan Olaru – ”Kogaion. Muntele sacru al geto-dacilor”, în ”Revista Jandarmeriei literară și artistică”
(supliment integrat în revistă), an III nr. 5(15)/ 15.10.2001, pg. III

Ideile astea pot fi interpretate ca fapt divers (cu iz de divertisment) sau ca material de exaltare a pipotei naționaliste în trupă pe bază de aberații pseudoștiințifice. Fără a dori să speculăm, credităm a doua ipoteză.

Să mai punctăm două aspecte.

Nu există Kogaion (formă incorectă), ci Kogaionon (forma corectă!). Deși răposatul Ioan Olaru folosește în articol confuzivul ”sau”, nu e niciun ”sau”. Aut Kogaionon, aut nihil!

Nu știm dacă există o conjurație a intelectualilor care vor să-și bată joc cu tot dinadinsul de instituțiile de forță ale statului român. Bănuim doar că formularea absurdă din motto-ul (deviza) SRI nu a fost creată de un latinist din instituția care are cu totul alte atribuții. Tot așa, motto-ul ”Revistei Jandarmeriei” pare ales la plesneală:

Jandarmeria este modul cel mai eficient de menținere a liniștii unui popor”.

Semnat: Napoleon Bonaparte.

Acum, cât de tâmpit să fi să-ți legitimezi instituția democratică prin cuvintele unui despot? Fie el și luminat?

(click pe imagine pentru a o vizualiza la rezoluție maximă)

Francisco Goya - The Third of May 1808 (1814)

N.B. Autorul acestor rânduri nu este un adversar al instituției Jandarmeriei Române pe motiv de 10 august. Din contră, părerea noastră este că în acele momente reacția forțelor de ordine a fost timidă și dezorganizată. Ar fi trebuit să-i bată mai rău și mai metodic.