T.R.E.I.

Sat Mărăşti, comuna Răcoasa, jud. VN

 

Conform unor informaţii publicate de ”România liberă”, în luna august 1979 colonelul Gh. Badea (şeful Apărării Civile Vrancea), însoţit de căpitanul Berneanu (comandant al UM 01735 din Focşani) şi de un pluton de soldaţi au profanat, cu ordin de la partid, mormântul mareşalului Averescu din Mausoleul Mărăşti (cota 536). Au fost luate atunci sicriul cu osemintele, dar şi orice fel de mărturii care aminteau de mareşal.

Se încerca să se şteargă orice urmă a trecerii lui Averescu pe la Mărăşti, punându-i-se în cârcă numărul fantasmagoric (inventat de istoricii partidului, unii dintre ei dacologi respectabili în prezent) de 11.000 de ţărani omorâţi la răscoala din 1907.

Ciudat este că materialul – publicat prima dată în 10.11.2004 – este republicat cu un conţinut aproape identic de acelaşi ziar în 7.02.2007, dovadă că Procuratura nu s-a autosesizat în acest caz de o gravitate excepţională.

Noi nu cunoaştem valoarea de adevăr a celor afirmate în articol, dar dacă faptele se confirmă, Justiţia nu ar trebui să lase să moară de moarte bună, în patul lor, pe aceşti ofiţeri care au pătat într-un mod atât de ruşinos onoarea hainei militare.