Tăblițele ”de la Sinaia”

Gabriel Iliescu a fost colaborator al revistelor ”Magazin istoric” și ”Noi Tracii”. Din această ultimă sursă prezentăm articolul ”Medalie dacică «apocrifă» cu imaginea lui Burebista pe avers?”, publicat în nr. 68 din mai 1980, pg. 13-15.

 

 

Tangențial, Iliescu menționează artefactul și în articolul ”Cheval et Cavalier sur les monnies daces” (în ”Noi Tracii” nr. 66/ martie 1980, pg. 9- 14), cu referință la fig. 57:

 ”[57] Argintarius – médaille «apocryphe» votive, avec l’image de Burebista [?], «le premier et le plus grand des rois de Thrace»; dans la coiffure, «l’aigle héraldique». Sur le revers: «[arzi] Z [egetuza] [acica] M [egisti] et l’embleme [Hephaistomachie]1.

Medalia are cca. 30 gr, fiind realizată din aliaj Ag-Cu cu urme de Au. Filiera de proveniență menționată de autor îl citează pe Karlo Franjo Nuber (†1935) și Constantin C. Orghidan (†1944), așadar este de presupus că piesa s-ar afla în Cabinetul Numismatic al Bibliotecii Academiei Române. În material este menționat ca referent și Gheorghe Adoc (n. 1926).

 

 

În numărul următor al revistei, G. Iliescu publică împreună cu Ion Radu articolul ”Medalie «Burebista»?”2, centrat mai ales pe analiza fizico-chimică a piesei. Tracomani sau nu, cei doi au o abordare metodologică clară, ceea ce nu se poate spune despre ceata lui ”Pițigoi” Romalo:

 

 

Nefiind cunoscută până la noi, piesa nu apare în numerotările anterioare celei realizată de Răzvan Anghel. De comun acord, acesta a indexat-o cu nr. 146.

Ca fapt divers amintim de Aurora Pețan, care-l confundă pe Gabriel Iliescu cu ”marele numismat Octavian Iliescu2. Aceeași cucoană, cu ștate vechi în bazaconiada mass-media, considera denumirea unui sat din Buzău, căpătată pe cale administrativă pe vremea comuniștilor, moștenire dacică.

***

Pentru că tot am amintit de Constantin Orghidan și Octavian Iliescu, am descoperit prin cotloanele Internetului un site comemorativ, ținut o vreme de Viorica (†), soția lui Mihai Gramatopol. Pentru cei care țin cu tot dinadinsul să și-o ”bată” de arheologi și istorici: învățați din ”Gustul eternității” vol. I și II ce-i ideea, verbul și stilul.

 

Note: 1Gabriel Iliescu – ”Cheval et Cavalier sur les monnies daces”, în ”Noi Tracii” nr. 66/ martie 1980, pg. 14; 2Gabriel Iliescu, Radu Ion  – ”Medalie «Burebista»?”, în ”Noi Tracii”, nr. 69/1980, pg. 10-11; 3Dumitru Manolache – ”Cercetători, mafioți și servicii secret, pe urmele Tăblițelor dacice de la Sinaia” (II), în ”Gardianul”, 1.06.2005.