Tăblițele ”de la Sinaia”

În acest Desfășurător sunt postate periodic materiale circumscrise temei studiate. Nu există o anumită frecvență a apariției, iar cronologia și variația intenționată (sau nu!) a postărilor ține de o seamă de factori care mai de care mai plictisitori (în fond, dacă în bucătărie este curățenie și alimentele sunt proaspete, nu prea vă interesează ce se întâmplă pe acolo, nu-i așa?).

Cu toate că par nerelaționate și amestecate haotic, odată asamblate în conformitate cu logica lor internă, intrările formează un tablou coerent și spun o poveste rotundă. De aceea, am considerat util să oferim grila de lectură de mai jos, o tentativă de ”Cuprins” care se completează în timp și poate suferi unele revizuiri:

 

CUPRINS

 

Tăblițele de la Sinaia (Galerie foto de înaltă rezoluție)

 

Punere în temă. Controversa unor tăblițe controversate. Cosmogonie și escatologie. Rolul formativ și destructiv al poveștii. ”Comoara” de pe Rio Verde. Posibile abordări.

 

Filiera sinaiotă, de origine controlată. Biografia inginerului Ionescu. Ionescu Dumnezeu (I). Ionescu prin chiar cuvintele lui. Ionescu: un ”interviu”. Ionescu un ”articol”. Ghilotina Vizei ”T”. O mărturie?. O legendă?. Comoara porteurului Popa. Rozeta Sfinxului din Bucegi. Debut publicistic: Vladimir Manoliu-Furnică – ”Sinaia”. ”Poveștile Peleșului”, majoritar povești. Legende potrivite:  de la ”Baba Coaja” la ”Zeița Maia”. Tezaurele de la Sinaia. Variația aurul ”de la Sinaia”. O contraprobă?. Anatomie patologică. O încercare de explicație alternativă.

 

Serafim Georgescu – Omul lui Dumnezeu și al Prahovei. Societatea Întreprinderilor Emil Costinescu. Fereastra de timp (I). Muzeul de la Mănăstirea Sinaia. Insinuarea ca metodă de ”studiu”. Aspectarea Tăblițelor în documentele mănăstirești. Generații de copii, găuri și ”urechi”. Variația ”de la Sinaia”.

 

Catena aurea. Nicolăescu-Plopșor: 2 bucăți, metal. Peruanul: megaliți și plăci de aur. Drăgan – Mogulul și tăblițele. Exclusivista arhitectă Păun. Dinu V. Rosetti: arheologul și tăblițele. Ion Gheorghe: poet necitit, descifrez chestii. Omul. și metoda. Ion Verdeș sau Greu la deal cu boi(ri)i mici. Ventrilocul Jordache are cuvântul. Diaconu – de la Bătrânul din munte la Moșuʼ de oraș. Luca Manta, specialistul telecom. Vasile Boroneanț, arheologul la senectute.

 

Congres, Burebista reales.

 

Domnuʼ Dan și pohta ce-a pohtit-o. Romalo rising. Scrisoarea Mariei Golescu. Scrisoarea engleză – un fals despre falsuri?. Mărioară, Mărioară – In memoriam Maria Golescu. Fereastra de timp (II). Istorie alternativă, suprarealistă. Nadejda Romalo. Viața și opera unei femei remarcabile.

 

Prefața lui Suceveanu.

 

Falsul drum al Damascului sau Aurora în Țara Academiei (I). Cum l-a păcălit croncanul gazetar pe Vulpe Alexandru. E.S.T. – Pierdut studiu. Îl declar nul!. Arhitectul Cerchez și tăblițele sale teosofice.

 

Filiera rusă: mangleala vine de la Răsărit!. Vital ie Usturoi. Capiștea de la Mănăstirea Sinaia. A nu vedea pădurea din cauza Copacilor. Recuperare și vopsire. Magna Russia și strigoii ei marginali. Umbre: historia după Relu Ionescu. F.A.I. of Haustralia.

 

Denumirea generică. ”1 număr, 2 numere, 3 numere… Gata!” (I). Inconsistențele numerotării Romalo. Mommsen și o coincidență numerică. ”1 număr, 2 numere, 3 numere… Gata!” (II). Depozitul de la Antichități. Tăblița unuzece de la Severeanu. Familia Murnu și placa unsprezece-doi. Medalii dacice ”apocrife” (I). Tăblița de la Călienii Vechi. Tăblițele ”de la Sinaia”, în varianta ”de la Vrancea”. Medalii dacice ”apocrife” (II). Tăblița de plumb de la Curtea de Argeș. În căutarea unui ”anume domn Pulopol” (I). Capete de drum și noi începuturi.

 

Enigma sacerdotului dobrogean: (I) I-am găsit lui George statuia, (II) Unde-a greșit George,

 

Geneza Tăblițelor de plumb ”de la Sinaia”. Iacob Livescu (Fișă biografică). J. Livescu: Cetăți dace, Comandanții și drumurile. A doua cădere a Sarmisegetusei. Tablele de la Deva. Orașe și cetăți Scythe, Thrace și Dace. Daci, davi și Moliodavo. Deceneu, Cineu, Ceneu. Helis, Elia, Eliau.

 

Lotul Tăblițelor ”de la Sinaia”. Acuzat: Carol I al României. Polul lui Carol. O mârșăvie durabilă: scurtarea lui Lascăr Catargi. George Matheescu-Sinaia – comerciant, filatelist, victimă prin asociere. Aurul hangiului Ciucu, socrul lui Matheescu. Intermezzo – Comoara, de Sofia Nădejde. Acuzat: Emil Costinescu. Lotul secund: istoricii.

 

Capete de ață. Gărgăunii ”esoterici” ai Tăblițelor ”de la Sinaia”. Un nebun își construiește o lume (a lui). Defăimarea lui Densușianu.

 

Plumbul tipografic de la ad verecundiam la ad populum.

 

Istoria și rolul memoriei. Ab Secu condita. Buturuga mică din drumul carului mare. Mobilul: un (alt) certificat de botez. Vreau să cred!.

 

Piese-anexe. Ozenistul și ielele. Cazul ”Luneta de alamă”. Bocancii, la modă-n Terțiar. Epistole despre oameni și dinozauri. Cum să ”strici” un martor OZN. Găsit metopa din fabulații. Le declar nule!. Piesa transilvană ”de la Aiud”. Muzeul, politica și nătărăii.

 

Materiale documentare. Cornelia Velcescu – Documentul împărătesc de la Sinaia. Dan Romalo ”Cronică apocrifă pe plăci de plumb?”, ediția I. Eugen Nicolaescu – ”Vorbele din Plumb”. Răzvan Anghel – ”Chronoso due la Zamolxiu. Ani de la Zamolxio. Traducerea plăcilor dacice de plumb. Daniel Spânu – ”Ficțiune și istoricism sau trecutul ca alchimie….

 

Baluʼ și spitaluʼ. Doamna și Merlanul. Sarmisegetusa de pe Tăblițe și nu numai. Marea misiune sacră: Arsenie Boca și Tăblițele ”de la Sinaia”.

 

Urmând o linie de cercetare în desfășurare, este de la sine înțeles că anumite elemente se pot modifica în funcție de noile informații apărute. Vă asigurăm că prezentăm cu bună credință subiectul și-l actualizăm cu datele complete, la zi. Datorită formatului semideschis, așteptăm idei, sugestii, întrebări și contribuții. Ne ajută semnalarea eventualelor erori gramaticale sau factuale. Ne puteți contacta pe adresa de email arcanumrosa@gmail.com