J. B.

În partea de NV a comunei Rucăr (jud. AG) se află un loc unde pot fi văzuţi doi megaliţi şi două intrări în stâncă a căror lungime nu a putut fi cercetată, din cauza dificultății peretelui de stâncă.

Accesul se face din strada Iazul. Părţi ale formaţiunii încep sa se vadă din drum, la cca. 100-150 m de axa sa, urmând direcția amonte, pe  stângă. Dacă sunteţi tentaţi de vreun localnic să scurtaţi drumul prin curtea lui, refuzaţi politicos. Noi nu am făcut-o şi a trebuit să luăm pieptiş o vale abruptă şi plină de vegetaţie (printre care multe, multe urzici).

Megalitul principal este o formaţiune triunghiulară (triunghi ascuţit), cu vârful separat de corp printr-o tăietură orizontală. Este spectaculos, iar efectul este întărit şi de poziţia sa vizibilă de la depărtare.

În imediata apropiere se află două găuri în stâncă (de asemenea uşor vizibile). Terenul este foarte accidentat şi nu ne este clar dacă se poate atinge megalitul fără echipament special. Noi am ajuns în imediata lui apropiere, dar atât.

Între formaţiune şi stradă se mai află un alt megalit, plasat la înălţime, care se distinge de peretele de stâncă prin forma sa particulară. Reprezintă un cap de acvilă, iar forma sa inferioară, curbată în jos, sugerează aripile. Dacă între stradă şi ”Ţeapă” se trasează o linie imaginară, piesa se va afla la stânga ei.

Zona ”Valea cu Ţeapa” nu este amenajată turistic. Din faptul că mulţi localnici nici n-o cunosc nominal, am concluzionat că din lipsă de interes şi ignoranţă, nu va fi pusă în valoare prea curând. Oricum, detaliile furnizate sunt suficiente pentru cei care vor să vadă cu ochii lor megaliţii de la “Valea cu Ţeapa”. Iar informaţiile de mai sus nu sunt ţeapă deloc…

 

 

Fotografiile din Galerie fac parte din Arhiva documentară Dan Corneliu Brăneanu și au fost scanate în cadrul C.I.D.