TuneluriNicolae Ceaușescu

Deși am abordat subiectul subteranelor și tunelurilor din România în singura carte de gen apărută în țara noastră – ”Secretele României subterane” – de-a lungul timpului ne-am ferit să atingem subiectul ”Subteranele lui Ceaușescu”. Scriam în introducerea lucrării amintite:

S-a evitat cu atenție prezentarea unor obiective care țin de capacitatea de apărare a României (de exemplu, tuneluri folosite de armată, adăposturi și depozite subterane aparținând unor instituții ale statului și având un statut sensibil). De asemenea, nu am discutat de tunelurile Metroului București, galerii sau amenajări ce țin de această regie autonomă. Motivele acestor excluziuni auto-impuse pot fi ușor de înțeles, și nu trebuie justificate suplimentar1.

Această dovadă de bună-credință nu a fost însă de ajuns, fiind în mai multe rânduri ”verificați” pe această temă. Singura explicație rezonabilă este că niște imbecili, aparent rămași fără niciun pericol la adresa securității naționale, trebuiau să-și justifice salariile speciale. O astfel de ”întâmplare” am relatat-o parțial în introducerea de la ”România enigmatică și insolităvol. II2 și nu pentru că ar fi fost neapărat necesară, ci pentru că există, trebuie să recunoaștem, o plăcere voluptoasă în a-i spune imbecilului că e imbecil. Chiar și indirect.

Revenind la ”Subteranele lui Ceaușescu”. Timpul a trecut și odată cu trecerea timpului s-a petrecut un fenomen curios. Departe de a se eroda, subiectul ”a prins aripi”. Mai mult chiar, acumularea de informații greșite și/ sau contradictorii din surse deschise a sporit confuzia publicului. Și, în tot acest vacarm, nimeni nu mai înțelege nimic…

În iulie 1993, Mirel Curea a publicat în cotidianul ”Evenimentul Zilei” un serial3 de patru episoade despre subteranele lui Ceaușescu și un plan de retragere din Capitală a conducerii țării. Îl prezentăm în facsimil, însoțit de un singur comentariu: priviți bine schițele (în special schița nr. 2). Rețeaua prezentată are toate caracteristicile tunelurilor tehnice…

(click pe imaginie pentru a deschide galeria)

 

Note: 1Emil Străinu, Ionuț Vlad Musceleanu – ”Secretele României subterane”, Ed. Triumf, București, 2013, pg. 11; 2Dan Brăneanu, Emil Străinu, Vlad-Ionuț Musceleanu – ”România enigmatică și insolită”, vol. II, Ed. Triumf, București, 2014;3”Evenimentul Zilei”, nr. 315-318/ 7-10.07.1993, pg. 3.