1Referitor la Mișcarea de Integrare Spirituală în Absolut (pe scurt, MISA) se folosesc doi termeni aparent similari: sectă și cult. Secta se definește ca o separare și o abatere față de linia ortodoxă, apărută la un moment dat. Implicit, că organizația ar fi urmat inițial o cale tradițională. Ceea ce în cazul MISA este fals. (Insistăm pe trăsăturile sectei, deoarece distincția – forțată de unii foști membri, în scop justificativ – dintre o MISA de atunci și o MISA de acum este de extracție securistică; foștii ofițeri ai regimului represiv propun o lectură similară în care Securitatea stalinistă ar fi net diferită de Securitatea ”patriotică”, deși este vorba de aceeași organizație și în mare de aceiași oameni, cu aceleași practici și aceleași metehne.) Pentru noi MISA este un cult!
Nu știm câți dintre cititorii site-ului exmisa l-au parcurs sistematic, pagină cu pagină, articol cu articol. Este o experiență interesantă și revelatoare. Autorii se concentrează aproape exclusiv pe raporturile dintre diferitele componente interne ale organizației (lider – cerc intim – membri – ex-membri ș.a.). Totul se petrece într-o logică internă și interioară, ca și cum ar exista MISA și restul lumii. Aici întâlnim clar amprenta unui cult, care încă acționează printr-un soi de C-PTSD (sindrom de stres post-traumatic complex). Nimeni nu are interesul sau măcar priceperea să falsifice așa ceva și aici găsim probabil cea mai bună probă a acuzării. Dincolo de tot probatoriul, adeseori adâncit la nivelul detaliului cel mai sordid, rămâne afectarea persoanelor, vizibilă după cum spuneam, chiar din abordările celor care au părăsit liderul și organizația, întorcându-se împotriva lor.
Ceea ce nu transpare din exmisa este felul în care cultul lui Guru-Guru a marcat societatea, dincolo de socialul imediat (destine frânte, vieți curmate, familii destrămate). Există însă și acele influențe profunde, care au însemnat cu fierul roșu mentalul și imaginarul colectiv.
Recent a fost un mic scandal, cu ”tunelurile dacice din Bucegi”, NașulTV și CNA. Dacomanii sunt acuzați gratuit; bazaconia a plecat de la Radu Cinamar, care a asamblat o fracție de senzațional ieftin pentru a ”împacheta” ideologia MISA în seria lui de ”romane inițiatice”. Deși de notorietate, publicul ignoră cine se ascunde sub acest pseudonim, de cine aparține, cine-l inspiră și cine-l editează.
Coborând în timp, vedem cum Kogaiononul de pe Bucegi (Sahasrara de pe Vf. Omu) își are originea în ”cercetările” Cristianei Georgeta Pănculescu, care presta yoga și Bucegi înainte de 1989, împreună cu distinși adepți apropiați ai lui Gregorian Bivolaru.
O altă afacere ”paranormală” preluată din mers este Pădurea Hoia de lângă Cluj (greșit menționată ca Pădurea Baciu). În monografia coordonată de Adrian Pătruț găsim un capitol semnat de Guru și planșe fotografice cu el și adepții săi acolo, înainte și după 1990. Popularitatea spațiului clujean, unde după toate probabilitățile nu se întâmplă chiar nimic, a fost sporită prin propaganda MISA. (Aici povestea este lungă; Alexandru Sift, cel de la care a plecat seria de fotografii ”spiritiste” de la Hoia, practica un soi de magie sexuală – ba o freca pe nevastă-sa, ba se freca singur, declanșând aparatul foto în momentul ejaculării. O stranie apropiere, ca un veritabil arc peste timp!)
La fel s-a întâmplat și la Șinca Veche, unde se poate vedea – dacă știi unde să te uiți – un simbol AUM, marcă de proprietate spirituală. În ceea ce ne privește, considerăm că cel puțin o parte din acele ”însemne dacice” – în special triunghiurile intercalate – au legătură directă cu practicile sexuale deviante ale adepților lui GB (în monografia sitului, prezența yoghiștilor, cu tot cu exotismul lor erotic, este în clar menționată).
În treacăt amintim și de așa-zisele ”profeții” ale lui Sadhu Sundar Singh, cunoscute de o mare parte a populației și considerate valabile, fără a li se cunoaște sau măcar bănui originea bivolărească. (Ulterior, s-au montat o serie de profeții-anexe, care vin să sprijine și confirme apocriful lui SSS).
Nu s-a insistat mai deloc pe legătura dintre Ion Țugui și Gregorian Bivolaru, pe linia Shambala, cu toate că anii ʼ90 au fost dominați de volumul ”Șapte ani apocaliptici”.
Prea puțin se vorbește de originea cultului popular al lui Arsenie Boca, puternic promovat, de la început, în cadrul MISA, ca o sinteză de spiritualitate și îmbunătățire oriental-creștină, ortodox-esoterică.
Cu oarecare jenă, menționăm și sintagma ”România – Grădina Maicii Domnului”.
Înșiruirea de mai sus poate fi neglijată cu totul, de vreme ce aproximativ toate, dacă nu chiar toate, ”teoriile conspirației” sunt puternic pompate în și prin literatura misană. Alegeți: coduri de bare, vaccinuri, reptilieni, Illuminati, HAARP, …
Și pe această cale ajungem la retorica antivaccinistă a prezentului. Indiferent de câți membri are acum MISA, de-a lungul timpului a format(at) cel puțin o divizie (10-30.000). Este o imensă rețea socială de oameni împărtășind un corpus imaginativ comun. La început am amintit de C-PTSD; avem amici care au fost în MISA și nu mai sunt în MISA, dar multe din ideile de acolo le-au păstrat și le apără cu strășnicie, pentru că în timp le-au interiorizat ca fiind proprii, ale lor. (Tinzând a se apăra, mintea maschează agresiunile și le interpretează convenabil, pentru confortul psihic.)
În opinia noastră, identificăm aici o problemă majoră. În societatea românească acționează o rețea subterană informală, complet ignorată de autorități și factori de analiză și decizie. Oamenii aceștia nu acționează plătiți sau împinși de cineva de la spate, cumpărați sau forțați adică, ci sunt, după termenul din intelligence, ”agenți de conștiință”. Sunt al naibii de greu de combătut, deoarece consideră că adevărul și dreptatea (blink-blink!) sunt de partea lor, ceea ce le dă voința și forța morală de a merge până la capăt și dincolo!
O fi MISA un cult. Și nu ”o fi”, este! Doar că tot ea a mai generat un fenomen, cultul de după cult. Poate vom mai vorbi de el cu proxima ocazie!
1Luând în serios cererea de materiale lansată de exmisa.blogspot.com (aici), am lucrat și trimis acest material special pentru site-ul lor. Fie au un canal de comunicare neoperațional, fie nu le-a plăcut, n-a apucat să apară acolo. Am mai deranjat și un prieten pentru minte-limpede și corectură suplimentară…