Conspirați(onism)

La un moment dat, un prieten făcuse o pasiune pentru ideea că anumiți artiști, în special de la noi și artiste mai ales, etalau prin gesturi, haine și efecte scenice o simbolistică ocultă, specifică unor societăți secrete mondiale. Și ne-a frecat la cap cu prostia ”X e mesagera Illuminati” mai ceva ca pe maioneză. (Între noi fie vorba, ăia terminaseră SMS-urile de pe abonament și porumbeii călători de foloseau bucile lui Antonia și piepții lui Inna ca suport pentru forme de comunicare la distanță?) Doar că nu mai suntem chiar atât de siguri că era o prostie pe de-antregul.

Reconsiderarea a plecat de la un podcast cu Shobby:

 

 

Noi avem o altă explicație, bazată pe contrarianism și polarizare. Anumite elemente, să le zicem pseudo-oculte, că oculte nu sunt, sunt folosite intenționat ca o formă de a cerși atenție și pentru a da trigger la discuții pe internet. Iar controversele generează curiozitate, pasiuni, vizualizări și numere în statistici.

”Vedetele” – persoane care nu prin minte s-au remarcat în fața maselor – ar putea crede sincer ce afirmă Shobby. Nu ne-ar mira câtuși de puțin! Însă în jocul ăsta, managerii sunt rotițele care pun totul în mișcare și ei sigur nu sunt atât de naivi încât să creadă în șperacluri oculte pentru algoritmi digitali. Știu în schimb cum funcționează publicitatea, fie ea și negativă.

Revenind la Shobby:

Semnul ăsta OK, s-a transformat din OK în șase sute șaizeci și șase”.

Acum, i-o fi atras atenția și doamnei de mama lui că pune în mâncare condensat marcat cu semnul Fiarei?

 

 

Sau a pus botul la propaganda neoprotestantă doar după ce-a părăsit casa părintească? (În mare, discursul din podcast este decent. Stridențele apar dintr-o limitare culturală. Când ești expus la un anumit tip de informațiii, trebuie să ai în dotare și filtrele corespunzătoare, care se formează greu și niciodată din nimic.)

 

Disclaimer. Referința la marca comercială Vegeta este exclusiv ironică și menită a demonstra mecanismul unei condiționări perverse (observi doar după ce ți se atrage atenția).