Uncategorised

Este interesant de observat natura perceput duală a practicilor yoga, prezentată de adepți în funcție de context, ca exercițiu fizic (gimnastică, sport) sau cale spirituală. Practic, yoga e amândouă la un loc, dar niciuna separat. Și tocmai de aceea, yoga nu este compatibilă cu religia creștină. Am merge și mai departe, susținând că practicarea ei nu este benefică rasei caucaziene (albe), dar discuția este prea complexă pentru a-și avea locul aici și acum.

În 1993, instructorul yoga Csibi Istvan Levente (n. 6.09.1966, Tg. Mureș), afiliat MISA, a dat un interviu de promovare în ”Cuvântul nou”. Mai nou semnează cărți și face figurație esoterică (= teatru) sub pseudonimul Aimen Klimmeron:

Absolvent al facultatilor de Limba si Literatura Engleza si Geografie, autorul a fost atras de fenomenul artistic, cautand sa descopere acele mecanisme fine care duc la nasterea trairilor estetice si a starilor sufletesti inalte ce servesc aspiratiilor spirituale ale oamenilor. Autorul a practicat artele martiale si tehnicile yoga si a studiat traditiile spirituale ale orientului si occidentului. Toate aceste preocupari catre arta si spiritualitate s-au concretizat in 1996 in fondarea Teatrului Magic Mandala, un teatru ce abordeaza arta initiatica si ritualurile magice, iar in 2004 in publicarea romanului initiatic «Kama Pura»” (aici).

Amintim aceste detalii irelevante doar pentru a sublinia că relația sa cu MISA nu a fost nici pe departe pasageră, ci o constantă a personajului.

 

Remus Stoian – ”Yoga nu este un sport, ci o cale spirituală”, în ”Cuvântul nou”, nr. 947/ 17.09.1993, pg. 2

 

Ce zice el în interviu:

”(Remus Stoian) – Yoga este privită în iei şi chip. Cum trebuie ea înţeleasă?

(Csibi Istvan Levente) – Ca o cale spirituală. Deşi a apărut în Orient, yoga se adresează tuturor, pentru că se bazează pe cunoaşterea realităţii psiho-fizice şi intelectuale. (…) Mulţi o consideră un sport, dovadă faptul că în Occident se practică sub formă de gimnastică. Dar yoga nu este un sport (s.n.). Ceea ce o diferenţiază de acesta este acea vehiculare a energiilor psihice ale omului”; și

”(CIL) – Mişcarea yogină din România este una dintre cele mai autentice. La noi se practică forma tradiţională, nealterată de materialismul spiritului occidental. Un merit incontestabil în păstrarea originalităţii îl are maestrul Gregorian Bivolaru, care coordonează întreaga mişcare yogină din ţara noastră (realitatea este la 180°, adică tamai invers – n.n.).

(RS) – Asta explică, poate, şi afluenţa de care se bucură yoga la noi.

(CIL) – Da, în bună măsură. Mai e însă ceva: profeţii zic că în România va avea loc o regenerare spirituală (s.n.)”.

Reținem, de la sursă: Yoga este o cale spirituală mesianică și are prea puțin a face cu sportul, scos la înaintare la fentă și derută. Cât despre așa-zisa ”yoga creștină”…

Cartea nostră despre falsele profeții pe care s-a clădit (fabricat) mesianismul MISA (aici).