PaleoastronauticaRobert Oppenheimer 1

Există o scurtă povestioară legată de o prelegere a lui J.R. Oppenheimer la Universitatea Rochester (statul New-York, SUA). S-a întâmplat sau se sugerează că s-ar fi petrecut în anul 1952 (”la numai şapte ani după prima explozie atomică reuşită în New Mexico1):

În timpul sesiunii de întrebări şi răspunsuri care a urmat prelegerea, un student a pus o întrebare la care Oppenheimer a răspuns în mod straniu:

– Bomba care a explodat la Alamogordo a fost prima care a fost detonată?

Răspunsul doctorului Oppenheimer a fost scurt dar extrem de grăitor:

– Ei bine – da. În timpurile moderne, desigur [s.n.]”.

 

Robert Oppenheimer 2

Cele de mai sus sunt prezentate de Charles Berlitz în cartea „Doomday, 1999 AD”2 ca un fapt (întâmplare sau împrejurare reală, lucru petrecut în realitate). De aici a fost preluată pe Internet şi multiplicată pe o mulţime de site-uri, adesea fără a i se preciza sursa.

Apărut din neant la mulţi ani după eveniment, acest scurt dialog pare a fi mai degrabă anecdotic, decât o relatare a unui eveniment real. Deşi am căutat insistent, am eşuat să găsim o sursă independentă de cartea lui Berlitz, care pare a fi sursa primară şi singulară a întregii arborificări ulterioare.

Dată fiind slaba credibilitate a lui Berlitz ca scriitor de gen, a o considera o producţie anecdotică sui-generis este cea mai pertinentă încadrare care poate fi dată în lipsa altor surse.

 

Note: 1Prima bomba atomica a fost testată cu succes în data de 16 iulie 1945, la Alamogordo (New Mexico), în cadrul Proiectului Manhattan. Pentru sursa citatului vezi în continuare; 2Charles Berlitz – ”Doomday, 1999 AD”, Ed. Doubleday, 1981, pg. 129.