OZNPaul Dorneanu

În Episodul I redăm în facsimil și transcriere un interesant interviu realizat de Mihnea-Petru Pârvu cu Paul Dorneanu, inginer, ozenist și forumist. A fost publicat în ”Evenimentul Zilei”, nr. 6408/ sâmbătă 4 feb. 2012, pg. 18 și 19:

 

 

 

În episodul II vom formula comentariile noastre. Ne vom concentra, mai ales, pe câteva neadevăruri flagrante, formulate de acest individ cu seninătatea închipuitului care chiar crede prostiile pe care le afirmă.

 

Vânătorul de OZN-uri și și atacul «extratereștrilor»

Mihnea-Petru Pârvu

Ufolog. Ozenist de mic copil. Vrea ca fenomenul pe care îl studiază să fie tratat serios, pe baze ştiinţifice. Să nu-l ia lumea la mişto

Mulţi spun că e dus cu capu’! Că n-are toate ţiglele pe casă. Are, însă, un discurs coerent şi interesant. Când nu e sigur, îţi transmite mesajul cu «poate» sau «probabil». Lângă casă are parcate două maşini cu multe antene. Cum intri, zici că eşti la un centru de calcul. Două calculatoare, două laptopuri, patru monitoare, un server, staţii de emisie-recepţie şi alte agregate nedefinite. Printre picioare ţi se încurcă o mâţă neagră. Inginerul de 30 de ani e atent la nişte imagini neclare. Paul Dorneanu e «ufolog». Un vânător de OZN-uri. Crede că ni se va simula un atac al extratereştrilor.

A văzut primul OZN în 1994. A terminat «informatica managerială», dar bani face dintr-o firmă care produce generatoare de frecvenţă. «Sunt şi radio-amator!», te lămureşte ozenistul. Are hobby-uri scumpe: studiul OZN-urilor, paranormalul şi conspiraţionismul. Pentru el, cele trei fenomene sunt legate indisolubil: «De mic mi se trage. Tata m-a influenţat, indirect. Avea în bibliotecă cărţi despre OZN-uri. Probabil că le-am citit… M-a interesat. Dorinţa de a investiga fenomenul mi-a venit abia în ’98. Văzusem primul OZN încă din ’94!».

«Când demontezi cazurile, se pierde interesul!» «Paranormalul face parte din sfera OZN şi nu! Înseamnă în afara sferei normalului. OZN-ul e la fel!», conexează inginerul cele două materii de studiu. Când filmează câte unul o bazaconie e primul invitat în platourile de ştiri: «Probabil că lucrul pe care am încercat să-l evidenţiez… Să schimb imaginea fenomenului OZN! E luat în derâdere…». Există şi impostori: «Unii bat câmpii, inventează! E un fenomen ce se petrece şi trebuie tratat serios! Întrebarea e dacă vin extratereştrii şi când? Când începi să demontezi cazurile, lumea îşi pierde interesul!».

A văzut, la viaţa sa, două «bucăţi». E modest: «Chiar dacă apar singur la TV, reprezint vocea multor oameni specializaţi în domenii diferite. Organizaţia noastră se cheamă RUFON. E imposibil să ştii tot!». Îl ia lumea la mişto, că e zărghit, sărit de pe fix? Râde: «De multe ori! Nu am o problemă. Eu pun dovezile pe masă. Vorbim de o barieră a minţii ce nu poate fi schimbată decât de persoana respectivă”. Spune că a văzut, personal, OZN-uri! ”La viaţa mea, două! Poate, chiar e mult…».

[Casetă] «Cu toate investigaţiile, esenţa fenomenului e ţinută la secret. Nu se doreşte să se ştie adevărul despre resursele energetice avansate, ce ar rezolva 90% din problemele omenirii!» Paul Dorneanu, ufolog

[Casetă] Săraci și la OZN-uri. Pozele din pădurea Baciu, trucaj ordinar. La Bâlea s-au îmbătat şi au văzut extratereştri.

Cea mai cunoscută semnalare a unui OZN, la noi, e cea din 1968, de la pădurea Hoia-Baciu, judeţul Cluj. Un anume Emil Barnea, fost securist, a pretins că a fotografiat un OZN. Dorneanu susţine că sunt falsuri: «E o legendă pentru că a fost singurul astfel de fenomen, de la noi, promovat internaţional. Am demonstrat că-s falsuri grosolane. Dăm peste cap ufologia românească. Erau fabricate în laborator». O dă pe conspiraţie: «De luăm în considerare ce se întâmpla la Praga, deducem că aruncarea pe piaţă a subiectului a avut scopul distragerii atenţiei! Acolo, fenomenul OZN lipseşte cu desăvârşire!”».

Bâlea Lac şi cercurile de la Braşov. Se spune că, în ’78, un grup de militari, ce lucrau la o cabană la Bâlea Lac, a avut contact cu extratereştrii. Paul crede că-i vorba de poveştile unor soldaţi beţi. «Am dubii că a avut loc un contact. I-am căutat pe soldaţi şi nu i-am găsit. Am vorbit cu angajaţii de acolo şi niciunul n-a confirmat. Au pus povestea pe seama băuturii!». Probabil, i-a speriat un urs. Acum cinci ani, la Braşov au apărut nişte cercuri într-un lan de grâu. Dorneanu se încruntă: «Am fost şi acolo. Am vorbit cu oamenii. Ar putea fi un fenomen real. Oamenii au relatat cum, la trei dimineaţa, au apărut pe cer lumini puternice şi animalele au început să se agite. Ceva s-a întâmplat, dar n-avem nicio dovadă!».

OZN-ul de la Otopeni era planeta Venus. Mare vâlvă a făcut ştirea că, în vara lui 2008, un obiect foarte strălucitor, a survolat pista aeroportului Henri Coandă. Au urmat dezbateri şi tocşouri. «Am demontat cazul. Era planeta Venus. Sunt momente când devine foarte luminoasă. Au fost semnalări, în aceeaşi perioadă a anului şi în anii trecuţi!».

Cazul Mig-ului de la Câmpia Turzii s-a clasat. Cu câţiva ani în urmă, a fost difuzat un film în care nişte obiecte neidentificate au lovit un MIG de la Câmpia Turzii. Armata i-a interzis pilotului să dea declaraţii. «Nici azi, Armata n-a publicat un raport final ce s-a întâmplat. Din analiza video se văd anumite obiecte. Doar existenţa lor e concretă! Păsări nu erau… Ar putea fi drone, da’ ale cui!», se întreabă ozenistul. Armata i-a comunicat unei ziariste că nu poate da detalii motivând că informaţiile nu sunt de interes public.

«Se pregăteşte o simulare de atac extraterestru!» Paul Dorneanu a studiat şi «Grupul Bilderberg». A fost, ani de-a rândul, unde se reuneau membrii exclusivistului club. În 2009, la Atena, l-au arestat. «Am ajus să-i studiez plecând tot de la OZN. Am descoperit că grupul e în vârful piramidei conspiraţiei! Ne dirijează şi hotărăsc cum vom trăi!». Revine la extratereştri: «Ne sunt prezentaţi în media ca fiind agresivi. Că ne vor resursele şi ne omoară. Prin filme ni se induce teamă!». Devine fatalist: «Se pregăteşte terenul pentru o mutare de tip ”steag fals”, de a se găsi un ţap ispăşitor. De tipul 11 septembrie… ca să-şi aplice planurile! Cum e acum proiectul ACTA. O simulare de atac extraterestru!». Apoteotic!

[Casetă] Sunt sau nu sunt? Dorneanu spune că, la noi, nu există fenomene OZN. Ufologul a demontat cele mai celebre cazuri.

Martor ocular.  Dacă nu chiulea de la «sport», nu-l vedea! Al doilea era cât un bloc cu 11 etaje. Miza ascunderii adevărului ar fi energia liberă.

Primul l-a zărit, copil fiind, în 1994, la marginea lacului de acumulare de lângă Bacău. «Era ora 11-12, ziua… Chiuleam de la educaţie fizică. Un coleg mi-a arătat un obiect fusiform de dimensiunea unui Boeing 747. Ca un avion fără aripi şi coadă. Mai degrabă plutea, nu zbura, la o altitudine de 200 de metri. Era cam la doi kilometri şi se deplasa de la Nord spre Sud, până a dispărut. A durat trei-patru minute», îşi recită, ca pe o poezie, amintirea.

Spune că, pe moment, n-a realizat ce e acel obiect. «După aia te mai gândeşti. Îţi dai seama că e un OZN! Nu avea caracteristicile unui obiect zburător cunoscut. Era prea alungit ca să fie un dirijabil». Dar, cum de n-a fost observat de cei de la aeroportul militar din apropiere? Paul Dorneanu e evaziv: «Probabil că l-au detectat!». În presa vremii n-a apărut o vorbă despre presupusul eveniment.

OZN-ul din Crângaşi venea dinspre Giurgiu. Ufologul susţine că pe al doilea OZN l-a văzut dintr-un cămin studenţesc, din Regie. «Era în ultima duminică a lunii noiembrie 1999. Stăteam în căminul Belvedere, la etajul patru. Era ora 22.30 când un băiat m-a chemat să-mi arate ceva într-un balcon. Mi-a arătat spre orizont, la vest, dincolo de Lacul Morii, în zona centurii Capitalei. Obiectul era mai mare ca un bloc cu unşpe etaje. Făceam comparaţia cu blocurile din Crângaşi. Era o sferă pe care o percepeam mai mare decât luna, iluminată din interior cu o lumină mată, ca un lampion chinezesc, neregulată, în valuri… Avea o viteză redusă… A durat cam zece secunde!», rememorează Paul strania sa viziune.

La acest eveniment a mai găsit un martor: «Acum câţiva ani, am descoperit pe cineva care a văzut fenomenul din altă incidenţă, dinspre stadionul Steaua. OZN-ul venea dinspre Giurgiu».

Ni se ascunde adevărul! Cei ce ne conduc ascund întâlnirile de gradul III? Ufologul e convins că da. «Da’ nu al nostru! Ai noştri n-ascund nimic, că habar n-au! Poate preşedintele să ştie ceva. Dacă întreabă pe cine trebuie. Depinde pe cine întreabă…», îl bănuie Dorneanu pe Băsescu că are informaţii depre obiectul său de studiu. E sigur că alte state, cu o istorie importantă în domeniu, ascund adevărul. «Din experienţa personală, din cercetările şi studiile mele, cei ce conduc lumea ascund asta, pentru că atunci populaţia va conştientiza că există o resursă imensă de tehnologie. Energie liberă etc… Ce ar putea rezolva nevoile Pământului!». Oftează: «Poate că E.T. s-a arătat, da’ n-am fost suficient de deştepţi să realizăm asta!».

 Anul trecut, n-au fost OZN-uri pe la noi. Ce culoare au colocatarii noştrii din Univers? Sunt verzi? Îl umflă râsul: «E o culoare comercială. Dacă e să vorbim de cei ce spun că au avut contact cu ei, au pielea cenuşie! Că ar fi hibrizi…, androizi! Nici roboţi, nici fiinţe vii 100%! Ar putea purta costume biomecanice…».

Cât de des ne vizitează, în lume şi la noi acasă? Dar semnalările, cât de credibile sunt? Paul Dorneanu are răspunsul pe limbă: «Poate chiar zilnic! În domeniul ăsta am învăţat să fiu evaziv, d-aia spun poate… Câte din observaţiile semnalate sunt reale, nu ştim. În România, observaţiile reale, le numărăm pe degetele de la mâini!».

Paul primeşte adesea poze în care apar anomalii. Îşi dă repede seama ce e cu ele: «Le identificăm! Că e vorba de o gâză, o particulă de praf, o reflexie de lumină! Anu’ trecut n-am avut nicio dovadă că ar fi fost vorba de un OZN».

[Casetă] A văzut cu ochii lui. Pentru el, fenomenul OZN e sigur. Sarcina sa e depisteze semnalările false și martorii mincinoși.

 [Casetă] Probabil, există! «Ar fi o risipă de spaţiu să fim singuri». «Încercăm să fim sceptici. Chiar de credem în aceste fenomene, nu ne aruncăm! Nu tot ce zboară e OZN!», se amuză ufologul. Există extratereştri? Vaticanul a dat de înţeles că acceptă ideea. «Ar fi o mare risipă de spaţiu de n-ar fi! Am fi extrem de egoişti să credem că suntem singurele fiinţe inteligente din Univers. Din punctul meu de vedere au ajuns pe Pământ!», decretează vânătorul de ozeneuri. Spune că au existat contacte: «În ultimele mii de ani au fost şi nu doar unul. Probabil, încă există!». Cum arată? E amuzat: «O variantă pe care n-o agreez e că iau înfăţişarea noastră. Dacă ne referim că o navă intră în atmosfera Pământului şi ne observă, da! Cred asta».

[Casetă] «Cazul Roswell, din ’47, e cel mai mediatizat. Au fost martori, dovezi clare, recuperări de nave şi fiinţe, implicarea US Army şi a serviciilor. Varianta oficială s-a schimbat de multe ori!» Paul Dorneanu, cercetător OZN

[Casetă] Fenomene conexe. Paranormalul şi pisica neagră. În ce constă misiunea unui ufolog, să demonstreze sau să demonteze aceste fenomene? «Rolul unui investigator OZN e acela de a demonta observaţiile raportate de populaţie! În momentul în care nu poţi demonstra că e ceva normal îl cataloghezi ca OZN!». Cât de strânsă e legătura între obiectele zburătoare neidentificate şi fenomenele paranormale? Ufologul zice că e şi nu e: «Ar trebui să nu privim fenomenul OZN ca unul paranormal, ci ca un obiect de studiu ştiinţific. Ne bazăm pe ştiinţe exacte, pe legile fizicii…». Tocmai când se lansează în expunerea teoriei sale, mâţa neagră începe să-i strice canapeaua cu ghiarele. Probabil, se plictisise de ideile stăpânului său. O ia şi îi face vânt în altă cameră. Continuă, relaxat: «Ce nu se poate explica primeşte eticheta de parnormal. Prefer să le numesc fenomene conexe termenului OZN!»”.

 

 

 • Paul Dorneanu
  Un interviu cu ”ufologul” Paul Dorneanu (I)
  by
  În Episodul I redăm în facsimil și transcriere un interesant interviu realizat de Mihnea-Petru Pârvu...
 • Paul-Victor Dorneanu
  Un interviu cu ”ufologul” Paul Dorneanu (II)
  by
  Reporterul EvZ a realizat cu Paul-Viorel Dorneanu un interviu care se voia fresh, ”tineresc” și...