Megaliți & microlițiBrăești Buzău

Pietrele Mirăului se află pe teritoriul comunei Brăești (jud. Buzău). Sunt ușor accesibile, urcușul nu este dificil iar stâncăriile din vârf sunt spectaculoase. Nu știm ce au văzut unii la vf. Țurțudui de l-au transformat într-un ”must-see”, însă Pietrele Mirăului chiar merită urcate.

 

(click pe imagini pentru a le vizualiza la dimensiunea completă)

Pietrele Mirăului

Unele stânci au forme aparte și pot fi încadrate în categoria ”simulacra”: ”Capul de câine – Paznicul comorii”, ”Masa de piatră”, ”Zăganul” și altele care-și așteaptă descoperitorii. Unii vor spune (o spun deja!) că sunt făcute de mâna omului (sculpturi megalitice). Nu este cazul; să nu desconsiderăm măiestria Naturii!

 

Pietrele Mirăului - Cap de câine - ”Paznicul comorii”

Pietrele Mirăului -”Masa de piatră”

Pietrele Mirăului - ”Zăganul”

O mențiune aparte merită așa-zisul ”Idol”. Poziția sa, dar mai ales sistemul de nervuri și găuri de pe suprafața sa au creat ideea că ar putea fi o creație antropică, având un rol ritual. Însă la o observare atentă, rolul Naturii apare ca evident.

 

Pietrele Mirăului - ”Idolul”

La Pietrele Mirăului nu există și nici nu a existat nicio  ”cetate dacică”, cum și ”sculpturile megalitice” de aici numai sculpturi megalitice nu sunt. Ambele scorneli sunt doar creațiile imaginației debordante a unei călăuze locale exaltate (ne referim, evident, la Diana-Liana Gavrilă).

În schimb, legătura Pietrelor Mirăului cu istoria și tradițiile locale o reprezintă haiducii și legendele legate de aceștia. Vali ”Ză Nemuriciu” de La Nemuritorii ne-a arătat la fața locului unele elemente păstrate prin tradiție: ”Peștera/ ascunzătoarea haiducilor” și locul unde ”le făceau parte” localnicilor printr-un sistem de tăinuire ingenios…

 

Pietrele Mirăului - ”Peștera haiducilor”

O ”combinație haiducească”… Intrai printr-o gaură puțin mai mare decât o vizuină…

 

Pietrele Mirăului K001

… pentru a ajunge la Seiful haiducilor:

 

Pietrele Mirăului - ”Seiful” haiducesc

***

Mai sunt surprize la Pietrele Mirăului. Vă invităm să le descoperiți alături de Răzvan Ștefan aka ”Ghidul minunat” (e ghid pe bune, cu atestat și acte în regulă!) de la ”Travel mirifique”, de Vali ”Ză Nemuriciu” de Pensiunea La Nemuritorii (Brăești) și cu voia dvs. – ultimul pe listă – de subsemnatul.

 

Update: O anume cucoană, Maria Filipoiu, consideră acest articol ”revoltător” și ”defăimător” (?!?). Nicio problemă, și noi o considerăm analfabetă funcțională. Suntem din București, doamnă, chiar dacă nu contează prea mult acest aspect:

 

Captură de ecran Q 001