OZN

String, Centrul de excelență pentru Științe, Prospectivă, Creativitate și Ficțiune. Din 1987. Vorba lui Caragiale: ”Sunt vechi, domnule, sunt vechi”.

String are un motto: ”A cunoaște Esența Divină – acesta este cel mai înalt țel al sufletului trimis de Creator pe Pământ!”.

 

 

Ei îl atribuie lui Pitagora. Noi le spunem să nu-și mai încropească cultura de pe Facebook, că se văd cusăturile și dă urât la elementul artistic.

Ce-i drept, mai rar persoane cu afilieri discrete care să-l ia în bășcău pe Pitagora. Pentru că asta fac cei de la String, punându-i filosofului în seamă dudele unui guru rus, Vladimir Antonov, un eclectist de duzină format în ”sfânta” tradiție New Age. Chiar și o cunoaștere rudimentară a sistemul pitagoreic ar fi sunat alarma. Nu-s cuvintele care trebuie, nu-s ideile care trebuie, totul este aiurea.

În umila noastră opinie, String are nevoie de urgente clarificări doctrinare. ”«Totul» ar fi «vibraţie»” este o teorie a Mișcării Gândirii Noi (New Thought), de secol XIX, care forja pe ideea dominării materiei de către spirit. Nu prea este ușor de împăcat cu Transumanismul, care vede destinul omului conectat în rețea printr-o sârmă-n cur, cum plastic se exprima un prieten.

Deci mergem pe minte sau pe tech? Varianta a doua pare mai fezabilă; prima deja am văzut că joacă feste.

Și nu e prima dată. Reținem prestația deplorabilă a unei doamne de la String (nu este vorba de 3M!), care amintea într-o conferință de ”autobiografia lui Appolonius din Tyana”. Desigur, referința era biografia scrisă de Filostrat cel Bătrân la un secol și ceva după moartea filosofului cappadocian și cel mai probabil, o operă de ficțiune.