Dacia preistorică și istorică

M-am întrebat de unde dintele unora, din ce în ce mai mulți, în contra latinității poporului român. Înțeleg tendința dacistă, dar în cadrul canonului de complementaritate, în care poporul român s-a format din contopirea celor două civilizații și implicit este moștenitor al amândorora. De ce să elimini o parte și să ieși în scăzământ la total? N-are logică! Un prieten mi-a zis că punând problema astfel, gândesc ca jidanul. Nu știu care jidan, dar bravo lui, că e băiat deștept.

Nu aduce anul ce aduce ceasul. (Acest proverb este doar corolarul versetului 3:1 din Ecclesiast: ”Pentru orice lucru este o clipă prielnică şi vreme pentru orice îndeletnicire de sub cer”.)

În data de 5 septembrie 2023, ÎPS Vladimir, Mitropolit al Chișinăului și Întregii Moldove, a înaintat o scrisoare Patriarhului Kiril, al Bisericii Ortodoxe Ruse. Documentul, care a circulat și în presă sub formă de transcriere și facsimil, a fost confirmat ca autentic de Mitropolia Moldovei. Un fragment mi-a reținut atenția:

O altă tendință care preocupă poporul nostru și pe clerici, care într-un procent de 80% dețin cetățenie română – este dorința tot mai persistentă a Patriarhatului Moscovei de a absorbi Mitropolia Moldovei în așa-numita «Lume Rusă», care este străină aspirațiilor și valorilor noastre naționale. Din nefericire, această tendință reprezintă o continuare a politicii dure de denaționalizare promovată în perioada țaristă și ulterior în perioada sovietică, pe care Biserica Ortodoxă Rusă dorește să o «desăvârșească». Din păcate, Moscova nu a înțeles până în prezent faptul că poporul din Moldova are rădăcini latine și este perfect normal ca el să aspire să se apropie și să rămână în acest spațiu civilizațional, după veacuri de divizare artificială, fără a trăda Ortodoxia. Desigur, nu putem nega valorile care ne leagă de poporul rus, în special cele exprimate prin credința comună, dar acest lucru se aplică și relațiilor noastre cu popoarele cu care avem convingeri religioase comune  precum cel greac, român, bulgar, sârb și altele, iar acest lucru trebuie tratat ca atare și nu poate fi temei pentru nicio intervenție în afacerile noastre interne sau pentru «influențarea» aspirațiilor noastre”.

Așadar:

Absorbție în Русский мир, colonizare culturală prin deznaționalizare vsMoldova are rădăcini latine și este perfect normal ca el (poporul din R. Moldova – n.n.) să aspire să se apropie și să rămână în acest spațiu civilizațional, după veacuri de divizare artificială, fără a trăda Ortodoxia”.

Rădăcini LATINE, nu desenele animate pe care unii și alții le au în capul-dop, util doar să nu le plouă-n gât! Nu mă întrebați pe mine cum se face că ”naționaliștii” – nu toți, dar mulți dintre ei! – trag la aceeași căruță cu cei care nu doar vor, ci fac – fizic, cuantificabil –  deznaționalizarea românilor.