Tăblițele ”de la Sinaia”

Răzvan Anghel – ”Chronoso due la Zamolxiu. Ani de la Zamolxio. Traducerea plăcilor dacice de plumb”, ediție digitală, București, 2020

Inițial, referințele la studiul lui Răzvan Anghel le-am direcționat prin link spre site-ul său. Din motive pe care nu încercăm să le explicăm sau să ni le explicăm, persoane interesate de subiect n-au reușit să acceseze PDF-ul pe filiera indicată. Așa că îl repostăm și aici, cu recomandarea vizitării site-ului lui Anghel, care revine periodic cu actualizări – completări și rafinări întotdeauna binevenite.

Bazându-se exclusiv pe conținutul grafică/text al plăcilor de plumb, Anghel le consideră autentice și a depus un efort sistematic (metodic și consolidat în timp) pentru a-și demonsta teoria. Iar acestă aplicație (îndreptată într-o direcție mai mult sau mai puțin greșită; să judece cine se pricepe mai bine!) îl diferențiază de ”tăblițomanii” de week-end, lentilă și microfon. În plus, atât el ca persoană, cât și studiul său, sunt complet lipsite de atributele specific dacomane (ideea de conspirație, de ocultare și consecutiv victimizare interesată). Cunoscându-l, am descoperit în el un partener de discuție (de multe ori în contradictoriu) deschis la argumente și sugestii, și nicidecum tipul de fanatic declamativ care ”demonstrează” ziua ce a visat cu o noapte înaintă.