OZN

În data de 21.03.2023, New York Post a publicat sub semnătura lui Todd Farley și Steven Greenstreet investigația ”Șefi din Pentagon, «nebuni» care cred în OZN-uri, au ratat ani de zile nave spion” (aici). După caracterizarea celui care ne-a semnalat materialul, chestiunea se joacă între incompetență și trădare.

Deși avem o vechime, implicare și contribuție în lumea ozenisticii autohtone, am păstrat o atitudine rezervată, total opusă exaltării unor ufologi îmbătrâniți în exagerări senzaționaliste, aflați într-o vinovată cârdășie cu presa de duzină.  Datele recente ne dau dreptate nouă, nu lor!

Din cele de mai jos se desprinde un modus operandi tulburător: tactica de a folosi pârghii de influență (politice, ONG-uri, massmedia), pentru a proiecta, implementa și instituționaliza o agendă și o vizune de tunel, indiferent de ”costurile” laterale. Simpliștii o numesc ”doctrina soroșistă”; în realitate nu George Soros este creatorul ei și nici organizațiile sale nu au vreun monopol. În cazul de față o vedem aplicată în zona instituțiilor de apărare, având ca efect o vulnerabilizare a ecosistemului de securitate al Statelor Unite.

Vă oferim traducerea în limba română. Am eliminat linkurile și suportul video, disponibile la adresa deja indicată. Sublinierile ne aparțin:

 

The Post a avut dreptate. Povestea „OZN” este un fake news.

După ce un balon spion chinezesc gigantic a survolat America, presa mainstream și unii lideri ai Congresului continuă să caute „extratereștri”.

Iar acum se raportează că Pentagonul a ratat mai multe incursiuni ale unor nave de spionaj străine timp de ani de zile, pentru că, în schimb, căutau OZN-uri.

Cum s-a întâmplat acest lucru?

Se pare că un mic grup de activiști OZN a petrecut ani de zile inducând în eroare o presă credulă și un Congres inconștient.

Pe 16 decembrie 2017, New York Times a publicat un articol bombă despre un „program OZN” al Pentagonului numit Programul Avansat de Identificare a Amenințărilor Aerospațiale (AATIP).

Times a relatat că senatorul de Nevada Harry Reid a condus crearea AATIP, care a fost finanțat cu 22 de milioane de dolari pentru a studia obiectele ciudate neidentificate care zboară pe cerul Americii.

Această poveste, deloc surprinzător, a devenit virală, iar OZN-urile au devenit un subiect fierbinte peste noapte.

La două zile după ce a fost publicată, Lue Elizondo, fostul oficial al Pentagonului despre care Times susținea că ar fi fost directorul AATIP, a apărut la CNN pentru a vorbi despre OZN-urile din alte lumi pe care AATIP le-ar fi studiat.

El a declarat că aceste obiecte „anormale” „sfidează legile aerodinamicii” și și-a încheiat interviul anunțând: „S-ar putea să nu fim singuri”.

Titlurile de știri din ziua următoare au repetat anunțul lui Elizondo „poate că sunt extratereștrii” și au provocat o undă de șoc în întreaga lume.

În următorii cinci ani, această poveste devenită legendară a fost repetată de mii de ori în mass-media.

Elizondo, care a refuzat să comenteze pentru acest reportaj, avea să devină o mică celebritate, apărând la știrile de maximă audiență pe cablu, jucând într-un serial History Channel și obținând un contract pentru o carte. Iar isteria OZN-urilor, care a început cu acel articol din New York Times, a culminat acum cu luarea de către Congres a unor măsuri oficiale pentru a vâna OZN-urile.

Dar cea mai mare parte a acelei povești era falsă.

Elizondo s-a prezentat ca director al unui program OZN al Pentagonului, AATIP, inclusiv în emisiuni precum „Unidentified”, dar Pentagonul a declarat că nu are „nicio responsabilitate” în cadrul AATIP.

După cum a relatat în exclusivitate Post, Pentagonul nu a avut de fapt un program OZN oficial numit AATIP, iar Elizondo nu a fost directorul acestuia.

În 2019, Pentagonul a emis o declarație în care spunea că Elizondo nu a avut „nicio responsabilitate” cu AATIP, un program despre care a mai spus că nu a fost creat pentru a investiga OZN-urile.

Această declarație oficială a contrazis afirmațiile The New York Times și ale lui Elizondo, dar aproape niciun organ de presă nu s-a deranjat să o raporteze.

În 2021, Elizondo a depus o plângere la biroul Inspectorului General al Departamentului Apărării (DOD/OIG), susținând că negarea de către Pentagon a rolului său în cadrul AATIP făcea parte dintr-o campanie de „dezinformare” pentru a-l discredita.

Însă documentele publicate recent de DOD/OIG afirmă că nu au fost găsite dovezi care să susțină afirmațiile lui Elizondo privind o astfel de campanie împotriva sa. Danny Sheehan, avocatul lui Elizondo, a confirmat pentru The Post că DOD/OIG a respins plângerea sa.

Elizondo nu a răspuns solicitărilor de comentarii.

Povestea începe în 2007, când un om de știință de la Agenția de Informații a Apărării (DIA), James Lacatski, spune că a citit o carte despre Skinwalker Ranch – un presupus punct fierbinte paranormal din Utah despre care unii pretind că ar găzdui OZN-uri, fantome, vârcolaci și tot felul de monștri.

După ce a citit cartea (o compilație de povești înfricoșătoare fără dovezi), Lacatski i-a scris lui Robert Bigelow – proprietarul fermei, un mogul imobiliar și un vechi credincios în tot ceea ce înseamnă paranormal – și l-a întrebat dacă ar putea să o viziteze.

La câteva minute de la sosirea sa la fermă, într-o după-amiază însorită, Lacatski a susținut în cartea sa autopublicată și într-un interviu radiofonic din 2021, că a văzut o apariție mică, galbenă, apărând în aer în interiorul unei bucătării, înainte de a dispărea câteva secunde mai târziu.

Potrivit cărții sale, acest lucru a fost suficient pentru a-l convinge că la Skinwalker Ranch se întâmpla ceva înfricoșător.

Lacatski a mers apoi la locuința senatorului de Nevada Harry Reid, un prieten de lungă durată al lui Bigelow și un adept al OZN-urilor.

Lacatski i-a povestit lui Reid despre „experiența” sa cu Skinwalker și i-a împărtășit teoria sa conform căreia OZN-urile, fantomele și monștrii ar putea face parte din același „fenomen”.

Potrivit interviului acordat de Reid revistei New York Magazine, Lacatski a spus: „Ar trebui să se facă ceva în legătură cu acest lucru. Cineva ar trebui să o studieze”. Reid a fost de acord.

Și așa s-a născut Programul de Aplicare a Sistemului Avansat de Arme Aerospațiale (AAWSAP).

Dar cum au putut convinge Congresul să cheltuiască banii contribuabililor pe un program al Pentagonului pentru a studia fantomele și spiridușii? Simplu. Pur și simplu nu au menționat fantomele și spiridușii.

Atunci când a creat limbajul oficial pentru obiectivul programului, a declarat Reid pentru revista New York, Lacatski a omis în mod intenționat orice mențiune despre OZN-uri sau lucruri înfricoșătoare de la Skinwalker Ranch.

Obiectivul AAWSAP, așa cum a fost redactat de Lacatski, a fost acela de a folosi tendințele tehnologice actuale pentru a prezice ce tipuri de tehnologie aerospațială ar putea avea adversarii străini în anul 2050.

În august 2008, Pentagonul a atribuit contractul de 22 de milioane de dolari al programului unicului ofertant: Bigelow, proprietarul fermei Skinwalker Ranch și un susținător financiar al carierei politice a lui Reid.

În perioada 2009-2010, conduși de James Lacatski la DIA, contractorii Bigelow AAWSAP au urmărit OZN-uri în întreaga lume și au vânat monștri la Skinwalker Ranch.

În cartea sa despre program, Lacatski și alți doi asociați ai lui Bigelow descriu diverse întâlniri poltergeist, farfurii zburătoare, bufnițe monstruoase și vârcolaci.

Într-un caz, în timp ce se plimbau prin fermă în miez de noapte, cei trei susțin că au întâlnit o creatură jumătate dinozaur, jumătate castor. Anchetatorii spun că aveau aparate de fotografiat – dar au uitat să fotografieze bestia în timp ce aceasta trecea încet pe lângă ei.

Potrivit lui Lacatski, el a ținut toate acestea secrete față de oficialii de la Pentagon, deoarece se temea că programul va fi închis.

„Ei nu aveau nicio idee că eu conduceam Skinwalker Ranch. Nu aveau nicio idee”, s-a lăudat Lacatski în timpul unui rar interviu public în 2021.

Dar, odată ce contractorii AAWSAP au început să trimită rapoarte paranormale către Departamentul Apărării, pisica a fost scoasă din sac.

În mod public, Pentagonul a declarat că avea „îngrijorări” și a considerat rapoartele „de valoare limitată”. Dar, în culise, a existat șoc și indignare.

O persoană din interiorul Departamentului Apărării a declarat pentru The New Yorker că Pentagonul „se temea că, dacă toate aceste lucruri vor ieși la iveală, că guvernul a cheltuit bani pentru asta, va fi o poveste proastă”.

Temându-se că AAWSAP era pe butuci, senatorul Reid a înaintat o cerere de tip „Ave Maria” ca programul să devină strict secret, protejându-l astfel de contestatari.

Dar în scrisoarea de solicitare, Reid nu a spus „AAWSAP” – aparent pentru că oficialii Pentagonului erau acum supărați din cauza „AAWSAP”.

În schimb, Reid s-a referit la programul în dificultate cu o poreclă „inventată”: AATIP.

Cererea lui Reid a fost respinsă, iar AAWSAP (poreclit AATIP) a fost închis în 2012.

Dar, în 2017, Leslie Kean, activist OZN de lungă durată, a prezentat un articol în New York Times despre un program OZN al Pentagonului numit „AATIP” și despre Lue Elizondo, cel care conducea programul.

The Times a publicat articolul – dar fără a menționa AAWSAP, James Lacatski sau fantomele și vârcolacii de la Skinwalker Ranch.

Kean, care a fost coautor al articolului din Times, a recunoscut în fața unei echipe de documentare de la Showtime că obiectivul ei cu articolul a fost „de a-i face pe oameni să accepte [OZN-urile]” și de a „încerca să obțină credibilitate pentru acest subiect”.

Dar, potrivit fostului contractor AAWSAP Colm Kelleher, Kean a omis 97% din povestea adevărată. (Kean a refuzat să comenteze).

În februarie 2023, Pentagonul a confirmat pentru Post că AATIP a fost doar o poreclă pentru AAWSAP, un program care nu era despre OZN-uri și care s-a închis în 2012.

Citându-l pe subsecretarul apărării pentru informații de la acea vreme, James Clapper, Departamentul Apărării declara: „AATIP la care se referă senatorul Reid este oficial Programul Avansat de Aplicare a Aistemelor de Arme Aerospațiale (AAWSAP)”.

În ceea ce privește orice program oficial privind OZN-urile, Pentagonul a declarat că nu a avut nici măcar unul înainte de 2007-2018.

Așadar, AATIP, un program OZN al Pentagonului care nu a existat niciodată în mod oficial, și Elizondo, omul care oficial nu a fost directorul acestuia, au furat lumina reflectoarelor timp de cinci ani.

Între timp, membrii înscăunați și necreditați ai AAWSAP au refuzat să renunțe la căutarea extratereștrilor și a monștrilor și au lucrat în liniște în spatele scenei pentru a mișca acul paranormalului.

În 2018, unii dintre primii oficiali ai Pentagonului care au informat Congresul cu privire la aceste așa-zise OZN-uri au fost foști membri ai AAWSAP.

Printre aceștia se număra Eric Davis, un fost contractor AAWSAP care a citat îndoirea psihică a lingurilor într-o lucrare scrisă pentru Forțele Aeriene. O celebritate în cercurile OZN, Davis le-a spus liderilor Congresului că unele OZN-uri erau „vehicule din afara lumii, care nu au fost făcute pe acest Pământ”.

Evident, acest lucru i-a făcut pe unii oficiali aleși să se agite. Iar presa – informată de foști membri ai AAWSAP – a înghițit totul.

Documentele publicate prin intermediul Freedom of Information Act arată că Jay Stratton, absolvent al AAWSAP/Skinwalker Ranch, a furnizat informații despre OZN-uri unui birou de presă al Pentagonului, responsabil cu elaborarea declarațiilor oficiale către mass-media.

Și cine a fost responsabil, în timpul administrației Trump, când Pentagonul a creat un UFO Task Force pentru a investiga incursiunile obiectelor necunoscute deasupra Americii?

Stratton – care crede că fantomele și creaturile de la Skinwalker Ranch sunt reale – a condus oficial aceste investigații ale Pentagonului timp de ani de zile.

„Omul de știință șef” al acestui grup operativ al Pentagonului a fost Travis Taylor, care este și a fost coproducător al emisiunii „Ancient Aliens” de pe History Channel. În prezent, el joacă în „The Secret of Skinwalker Ranch” pe aceeași rețea.

Printre numeroasele sale afirmații paranormale, Taylor crede că la Skinwalker un poltergeist a tăiat capul uneia dintre găinile sale. (Taylor a refuzat să comenteze.)

Grupul de lucru al Pentagonului al lui Stratton și Taylor a fost însărcinat cu identificarea unor lucruri precum avioanele de spionaj chinezești care survolau spațiul aerian american. Dar, după cum se pare, și poate nu este surprinzător, au văzut doar „OZN-uri”.

Într-un nou articol din Washington Examiner, reporterul de securitate națională Tom Rogan scrie că grupul operativ OZN al lui Stratton de la Pentagon „a deturnat resursele guvernamentale către cercetarea OZN-urilor cu adevărat neconvenționale în detrimentul abordării problemei baloanelor chinezești” și că Jay Stratton „a fost reticent” în a se confrunta cu problema baloanelor.

Un fost oficial al Departamentului Apărării, care a lucrat cu grupul operativ și care a vorbit cu The Post sub rezerva anonimatului, a declarat că Stratton era „complet nebun” și că cea mai mare parte din ceea ce a făcut grupul operativ a fost o „risipă totală și absolută de bani”.

Oficialul a afirmat că Stratton vorbea despre „omul lup care îi urmărea casa” și alte povești înfricoșătoare care provin de la Skinwalker Ranch.

Șocată și sătulă, sursa și alții au protestat în fața șefilor de la Pentagon în legătură cu șeful lor „nebun”.

„A trebuit să mergem la conducere și să le spunem că am terminat-o cu prostiile lui”, a spus sursa.

Stratton nu a răspuns la solicitările de comentarii ale The Post.

El s-a pensionat de la Pentagon în 2022 și, la scurt timp după aceea, oficialii militari ar fi reușit să stabilească retroactiv că unele dintre „OZN-uri” erau de fapt baloane spion.

Se pare că un mic grup de credincioși OZN a distras atenția presei și a Congresului pentru a căuta OZN-uri extraterestre, în timp ce, în realitate, aparatele de spionaj terestre zburau cu nerușinare deasupra Americii cu impunitate.

Într-o înregistrare video postată pe Twitter, senatorul Marco Rubio afirmă că „Nimeni nu a luat-o în serios pentru că imediat a fost vorba despre OZN-uri, farfurii zburătoare și extratereștri”.

Dar, în loc să fie reparate, se pare că aceleași greșeli se fac în continuare.

Unii dintre aceiași activiști OZN implicați în falsul articol din 2017 din New York Times au făcut presiuni asupra liderilor Congresului, precum senatorii Kristen Gillibrand și Marco Rubio, pentru a crea un nou program OZN, numit All-Domain Anomaly Resolution Office (AARO).

Se pare că AARO analizează un „OZN avocado” din 1945 și investighează dacă farfuriile zburătoare au afectat armele nucleare americane în 1967.