În Arhiva documentară Dan Corneliu Brăneanu, în secțiunea ”Sculpturi megalitice” se află un set de poze numit de acesta ”Sfinxul din Valea Pietrosu – Pârâul Rece, Bucegi”. Fotografiile sunt originale și au fost făcute pe ing. Brăneanu în data de 6 mai 1984.
(click pe imagini pentru a le deschide galeriile)
Datele de localizare erau laconice, dar fotografiile, de slabă calitate, prezintă totuși elemente utile pentru identificarea în teren.
Sfinxul din Valea Pietrosu are aparența unui chip de bătrân cu barbă, care se dezvoltă în adâncitura dintre doi versanți ai masivului Postăvaru (Muchia Cheii). Noi nu am reușit să obținem un cadru identic nici la Pârâul Rece, nici parcurgând pitorescul drum forestier ce străbate Valea Cheii.
În schimb, obiectivul poate fi surprins de pe drumul dintre cabanele Trei Brazi și Poiana Secuilor (accesibil inclusiv cu mijloace auto).
Fără doar și poate este vorba despre un mimetolit, un simulacru natural care nu poate fi în nici un caz asimilat unei sculpturi megalitice sau unei prelucrări antropice. Totuși, este de o frumusețe aparte și ar trebui popularizat ca atare: ”chip de piatră” și operă a naturii creatoare.
Fotografiile color, realizate cu un Nikon P900, ne aparțin.