Conspirați(onism)

Legenda spune că fiind detașat în regiunea Voronej, tânărul locotenent de aviație Ghiorghi N. Flerov1 a făcut în anul 1942 o vizită la biblioteca universitară locală. Cercetător în fizica nucleară înainte de război, Flerov căuta noutăți în revistele științifice occidentale: nu reuși să găsească nici măcar semnalări de rutină, comune cu doar câțiva ani înainte. Un motiv anume determinase cenzurarea oricăror referințe din domeniu. Din această tăcere a dedus că problema era trecută ”la secret” ca o consecință directă a programului pentru construirea unei bombei cu uraniu.

 

Ghiorghi N. Flerov

Legenda mai spune că în aprilie 1942 Ghiorghi Flerov i-a scris lui Stalin o scrisoare în care-i prezenta situația și concluziona că ”trebuie să construim bomba cu uraniu fără întârziere”. Scrisoare care l-ar fi determinat pe liderul sovietic să demareze propriul program nuclear.

Însă sensurile cuvântului ”legendă” nu acoperă doar creațiile folclorice. Se mai referă și la legenda serviciilor secrete – povestea credibilă de acoperire. În cazul tânărului , ea abate atenția de la succesiunea reală a evenimentelor: prin intermediul rețelelor de spionaj, Generalissimul era la curent cu situația și dezvoltările ei. Klaus Fuchs2 începuse să livreze informații din octombrie 1941, iar o agendă capturată (Col. Ilya G. Starinov) de la un ofițer german semnala preocupări similare și în Reich.

Episodul Flerov are o morală a sa: nu doar din ceea ce se află în sursele deschise se poate învăța, ci și din ceea ce lipsește din ele. Mai ales din ceea ce lipsește din ele.

 

Note: 1Ghiorghi N. Flerov (1913-1990) – fizician nuclear rus. În 1940, a descoperit împreună cu K.A. Petrzak fisiunea spontană a uraniului. Scrisoarea adresată lui Stalin l-a făcut celebru; 2Emil Julius Klaus Fuchs (1911-1988), atomist german, participant la proiectul Manhattan. Începând din 1941 a spionat în favoarea URSS, contribuind major la avansul programului nuclear sovietic.