Megaliți & microliți

Constantin N. Bărbulescu (n. 1928, †), localnic, a lăsat în urma sa, printre altele, o monografie, ”Vârciorova. Așezarea de la izvoarele Istrului”. Găsim aici referințe succinte despre două stânci semnificative:

La nord de vatra fostei localități (Vârciorova – n.n.) există reperele pe care le vom prezenta în ordine alfabetică:

Balanța. În cadrul documentării pe teren (1985), Gheorghe (Ghiță) Labeș (66 ani) fost mult timp pădurar în zona satului Vârciorova mi-a relatat că în apropiere de «Geanțul șerpilor» era cioplită în stâncă o formă de balanță care, potrivit zodiacului atribuit eroului Rama prezintă căsătoria, asocierile, procesele și războaiele, un semn activ al planetei Venus (v. Ishtar). (…)

Geanțul1 șerpilor. Mai mulți locuitori din Vârciorova printre care, Nicolae (Nică) Gurgui (82 ani), Marioara Ispas (n. Ursu; 72 ani), Gh. Labeș (66 ani), Constanța (Tanța) Hribal (n. Marcu; 53 ani) și alții mi-au confirmat (1985) că la Ogașul Neguros, pe malul stâng al râului Vodița, pe o stâncă aproape lucioasă numită «Geanțul șepilor» erau sculptați în piatră doi șerpi împletiți (lungi de 1,40-1,50 m), având capetele îndreptate spre amontele râului, la 1,50 m de la baza stâncii. Se spune că aceste capete ar fi indicat locul unde este peștera a cărei intrare ar fi fost acoperită cu o stâncă după ce un rege dac (Burebista?) și-a ascuns comoara. Ispas M. afirma că, în copilăria ei, personal a tras contururile acestor șerpi cu creta pentru a fi mai vizibil, iar Gh. Labeș, că acest «monument» a fost distrus cu ocazia amenajării drumului forestier. Figurarea șarpelui în perechi a fost considerată ca emblema zoomorfă a dacilor, a căror «Mama pământ» sau «Zeița Mamă» era o protectoare a ogoarelor, a vegetației, posibil a maternității și căsătoriei, o continuitate a cultului Marei Zeițe (c. 5500 – c. 1600 Î.H.), al cărui atribut principal era șarpele, un personaj htonic, evident uranic2.

Din păcate, răposatul Bărbulescu n-a insistat pe identificări de teren, consumându-se în extrapolări fantasmagorice și interpretări abuzive. Informatorii menționați sunt trecuți, la rândul lor, în lumea umbrelor. Ce-a existat, ce mai există încă, Dumnezeu știe. Detaliile fiind atât de sumare, se poate adăuga: numai Dumnezeu știe.

 

 

Note: 1Geanț” este denumirea locală pentru ”deal prăpăstios”; Constantin N. Bărbulescu – ”Vârciorova. Așezarea de la izvoarele Istrului”, Ed. Dacia Europa Nova, Lugoj, 2002, pg. 183.