Misterele Bucegilor

Există diferențe uriașe între știința nu poate explica la modul absolut, știința nu poate explica încă, știința nu are suficiente date concrete pentru a explica și știința explică, dar n-o face pe înțelesul publicului.

În perioada mai-iunie 1993, în zona Valea Prahovei au fost cutremure. O raritate. Cel mai puternic a fost în 23 mai, cu 4.2 Richter și VI Mercalli, la pachet cu peste 200 de replici de o intensitate scăzută.

La nivel local a fost o oarecare agitație, propagată și la nivel național. Ca întotdeuna, explicațiile alternative au venit să compenseze deficitul de comunicare publică. Mesajele oficiale, greșit formulate și slab dozate, au fost înlocuite cu ”păreri” sărite de pe fix:

suita de cutremure a dat naştere şi la o serie de concluzii uluitoare, la ipoteze fantastice. Un «specialist»  în fenomene extrasenzoriale a afirmat de exemplu că asistăm la mutarea centrului de flux energetic cosmic în zona Vârfului Omul. Unii susţin că la Peştera Sinaia s-ar fi format un nou culoar, iar alţii iau în calcul faptul că la barajul de acumulare de la Bolboci – Lacul Scropoasa – s-au format acumulări de gaze în subteran şi că aceste acumulări răbufnesc când şi când…”.

Activitatea seismică din 93 a fost un stimulent nesperat pentru teoriile despre Bucegiul energetic, Bucegiul subteran și despre baze militare secrete, îngropate sub Bucegi.

Există o Arheologie care urmărește sedimentul cultural pentru a surprinde   transformarea ideilor în timp și propagarea lor în spațiu. Ei ar trebui să-i fie adăugat un Design al ideilor, despre felul în care elemente disparate sunt selectate și combinate pentru a genera un element de noutate.

 

 

*** – ”Explicații și «explicații»”, în ”Împreună”, nr. 7-8(20-21)/1993, pg. 8