Misterele Bucegilor

În ”Cuvântul liber” (1994), dr. Cornel Podaru face o scurtă prezentare a radiesteziei, dintr-o perspectivă apologetică și scientistă. Domnia sa se prezintă ca parte a unui colectiv de cercetare aflat în relație cu ”renumita profesoară doctor în biologie – Marioara Godeanu de la Bucureşti – câştigătoarea unor prestigioase premii internaţionale din domeniul bioenergiei – care are mare tangenţă cu parapsihologia – efectul piramidă, inteligenţa şi sensibilitatea la plante etc”.

Din presa scrisă şi din alte informaţii am auzit că în ţara noastră există o Asociaţie a Radiesteziştilor din România (este vorba de Societatea Română de Radiestezie, un SRL – n.n.) care şi în acest an de Sântămăria Mare (15 august – n.n.) au mers în jur de 500 la vârful Omul în Bucegi pentru a se încărca cu energie, fredonând tot felul de chemări mistice care au speriat personalul de serviciu de la cabane, iar un sobor de preoţi a făcut imediat feştania locului poluat de aceste spirite. Nu cunosc pe nici unul din această organizaţie.

De ce să trecem la o latură mistică şi să denigrăm o nouă mare ştiinţă a viitorului”, se întreabă dr. Cornel Podaru.

De ce să trecem la o latură mistică? Chiar așa! Pentru că acea componentă ”mistică”, de fapt o grotescă parazitare a credinței creștin-ortodoxe majoritare, are rol de legitimare și portanță. Nu merge fară, mai ales atunci când încerci să autohtonizezi practici complet străine de sufletul poporului român.

Reținem că în 1994, paranghelia ”sârmistă” de 15 august din Bucegi era deja o tradiție.

 

Dr. Cornel Podaru – ”Radiestezia în parapsihologie”, în ”Cuvântul liber” (Mureș), nr. 184/17.09.1994, pg. 4