Tăblițele ”de la Sinaia”

Începând cu anul 2000 au loc Congresele de dacologie, inițiate de newyorkezul Napoleon Săvescu. Ele urmau linia defunctului Cerc Deceneu, trasată anterior de ceea ce noi am numit ”Inițiativa ʼ741: expoatarea în orb a multor naivi entuziaști, în beneficiul câtorva sforari, mai mult sau mai puțin vizibili. Pe vremea comunismului interesul era instituțional, după 1990 el a urmat linia generală a privatizărilor de tot felul.

Congresele au beneficiat atât de susținerea financiară și imagistică, cât și de influența unor foști lucrători ai Departamentului/ Centrului de informații Externe. Aspectele au fost identificate, dar pot fi coincidențiale. Tipul de coincidență în care un fost transfug, ajuns improbabil pe vremea comunismului în Statele Unite ale Americii, revine la București într-un moment critic pentru România (aderarea la UE), este primit cu brațele deschise și i se deschid toate ușile de foști și actuali gradați (nu exclusiv în sensul cazon al termenului). La pachet cu discursul împrăștiat în presa vremii:

”- […] consider că acum este momentul să tragem și un semnal de alarmă pentru clasa noastră politică. O facem fără patimă și cu argumente copleșitoare care pot demonstra lumii că suntem un neam de arhitecți ai Europei și nu niște rătăciți prin colbul istoriei. Dacă majoritatea istoricilor lumii consideră că spațiul carpato-danubian reprezintă vatra vechii Europe, atunci privim deosebit intrarea noastră în Uniunea Europeană. În cazul în care acceptăm că suntem un popor nou, abia apărut în anul 106, batem  în ușa Uniunii Europene ca niște rude mărginașe, umile [s.n.].

Dacă Uniunea Europeană reprezintă o familie și cel mai vechi popor suntem noi atunci ne prezentăm altfel; o familie fără părinți nu poate exista și atunci ne prezentăm altfel la porțile Europei, nu trebuie să cerem să fim primiți, ci să ni se ceară să intrăm în Europa [s.n.]”2.

Asta pentru cine crede în coincidențe!

 

Note: 1Pentru amănunte vezi Vlad-Ionuț Musceleanu – ”Seniorul muntelui. Dr. P. Măldărescu și enigmele masivului Cozia”, Ed. C.I.D., București, 2020, secțiunea III; 2Olga Sandu – ”Dr. Napoleon Săvescu: «Putem demonstra lumii întregi că suntem un neam de arhitecți ai Europei»”, în ”Curierul național”, nr. 3178/15.08.2001, pg. 1 și 12.