Tăblițele ”de la Sinaia”

Adjectivul ”controversat” a cunoscut o modă în tabloidele românești, unde era folosit ca eufemism, cu sensul de (personaj) dubios. Ulterior, presa de can-can a migrat spre mai expresivul interlop, adesea fără ca situația să acopere definiția termenului. În schimb, presa quality a continuat să uziteze controversat, poate din obișnuință, sau poate pentru că implicațiile sale legale sunt minime sau inexistente.

În descrierea Tăblițelor ”de la Sinaia”, folosirea termenului controversat este un leit-motiv, o parte din poveste. Este atât de înrădăcinat, încât și un panou de la Muzeul Orașului Sinaia îl folosește:

10 august 1875 este data punerii pietrei de temelie pentru Castelul Peleș. De primii doi ani ai construcției se leagă și controversata descoperire a «plăcuțelor de aur de la Sinaia», pe care domnitorul le-ar fi copiat în plumb înainte de a le topi pentru folosirea prețiosului metal”.

 

Situația trebuie lămurită, deoarece s-ar putea înțelege existența unui litigiu public sau a unei dispute de amploare (confruntare argumentată de idei) pe marginea lor. Care nu există! Paradoxal, s-a ajuns la o controversă fără dezbateri. Situația este explicabilă prin așa-numita lege a controversei enunțată de Gregory Benford: ”Pasiunea este invers proporțională cu cantitatea de informații reale disponibile” (”Timescape”, 1980).

Este ceea ce vrem noi să arătăm în acest studiu. Că informațiile reale lipsesc, și asta pentru că nici măcar n-au fost căutate. A fost mult mai confortabil și profitabil pentru niște vectori de opinie să ducă un război al sloganelor și sofismelor, în aplauzele gloatei de susținători, decât să cerceteze starea de fapt în căutarea de argumente valide. Ne pare rău s-o spunem, dar chestiunea tăblițelor are mai degrabă apropieri cu politica și activismul ideologic, nu cu știința!