Tăblițele ”de la Sinaia”

În octombrie 2019 l-am însoțit pe C. Dărac în județul Bistrița-Năsăud, pentru a investiga cazul Chiraleș-Lechința (15.11.1979), o observație OZN complexă (posibil de gradul III) la care au asistat numeroși preadolescenți, dar și câțiva adulți.

Una dintre acțiunile întreprinse a fost identificarea martorilor (peste 15) și obținerea de noi declarații. Prietenul nostru, ufologul spaniol Vicente-Juan Ballester Olmos, ne-a semnalat un aspect, care leagă ufologia de criminalistică. Odată cu trecerea timpului, făptuitorul are tendința de a-și recunoaște acțiunile (de obicei pentru a se elibera de tensiunea psihică acumulată). Din această perspectivă, reluarea unor cazuri vechi poate aduce date noi și surprinzătoare. Particularizând, este complet improbabil ca și după 40 de ani, foștii copii de la Chiraleș, deveniți adulți între timp, s-o țină langa cu o minciună sau o făcătură. Ceva chiar a fost acolo…

Un singur participant la eveniment, Láar Alexandru (Sándor), a refuzat categoric să discute despre subiect. Pe undeva este explicabil dacă ne gândim la descrierea nu tocmai măgulitoare pe care i-o conturează ufologul Adrian Pătruț: ”temperament instabil”, ”înclinaţie neconştientizată spre fabulaţie1. Înainte de a fi martor, observator sau altceva, Láar era un copil și nu credem că Pătruț (chimist la bază) avea vreo calificare care să-i permită astfel de concluzii abrupte, nepotrivite și deplasate. Mai ales că ele au fost auzite de ceilalți copii, iar de la ei le-a auzit tot satul.

În cazul lui Alexandru Láar, Pătruț a ”stricat” martorul; l-a făcut să se închidă în sine și aproape sigur l-a făcut inabordabil oricărui investigator care s-ar deranja să reparcurgă firul întâmplărilor.

Desigur, Adrian Pătruț și echipa sa nu au acționat cu rea-credință, ci din lipsă de experiență. Nu același lucru se poate spune despre diverși care ard podurile și minează planificat  terenul, doar pentru a-și conserva un avans sau a monopoliza o informație.

La Chiraleș-Lechința am putut identifica un model. Jurnalistul Titus Zăgreanu, de la periodicul local ”Ecoul”, a făcut o investigație superficială, cu multe erori, consemnată într-un document dactilografiat cu titlu generic – ”Informare privind o aterizare O.Z.N.”. Echipa clujenilor lui Pătruț le-a rectificat doar parțial și a introdus numeroase erori noi, publicând un articol2 în buletinul cu circulație restrânsă ”RUFOR”. Materialul a fost preluat verbatim de Călin N. Turcu în paginile cărților sale, apoi povestea a fost rostogolită în această formă, fără nicio verificare independentă, timp de 40 de ani. Vă asigurăm că situația nu este unică!

 

Note: 1,2Cf. Adrian Pătruț – ”Întâlnire de Gradul Trei la Chirlaleș-Lechința?”, în ”RUFOR”, vol. 2, nr. 8/1980, pg. 5-17.