În lucrarea sa, Dan Romalo menționează un corpus de artefacte metalice depozitat la MNA, despre care afirmă că la nivelul anilor ʼ40 ar fi numărat sute de piese. Cu toate acestea, el oferă fotografii doar pentru 71 obiecte individuale (72 cu plc. 134, căreia nu-i dă un număr de ordine).
Legenda: cu roșu, plăcile ilustrate de Dan Romalo și neidentificate în prezent în depozitul MNA/IAB; cu verde, ilustrate de Romalo și identificate în prezent în depozitul MNA/IAB; cu negru, numerele de inventar MNA/IAB; cu albastru, plăci intrate recent în circuit, necunoscute anterior și identificate în prezent în depozitul MNA/IAB; †Placa 062, indicată ca prezentă de Romalo, nu se regăsește în inv. MNA/IAB 1-37, ceea ce ne face să credem că este mai degrabă o eroare de redactare sau tipar; ↑Placă necunoscută de Romalo. Este o dublură a plc. 113 de la Sinaia; Am urmat enumerarea Răzvan Anghel; ‡Romalo oferă fotografia acestei plăci fără a-i atribui un număr. Am urmat enumerarea Anghel (plc. 134).
Istoria ”regăsirii” lor fizice este complicată și incompletă. Pentru moment, să spunem doar că la nivelul anului 2021, luna octombrie, se identificaseră 44 bucăți. Pe măsură ce inventarul se sistematizează, se vor mai găsi cu siguranță și altele.
Piesele de la MNA/IAB au primit o numerotare convențională, diferită de cea operată de Romalo. Înainte de hiclenire, a avut și bătrânul inginer contribuția lui, care ar fi meritat onorată.
În schimb, de neînțeles este denumirea seriei: ”Mănăstirea Sinaia Inv. _” Impresionistă și complet inadecvată, această alegere (care lasă impresia falsă a unei recunoașteri implicite) dă apă la moară dacomanilor care-și văd himerele ”atestate oficial”. Mai în glumă, mai în serios, dacă le recunoașteți luate de-acolo, dați-le-napoi, că au muzeul lor la mănăstire. Funcțional, nu doar în scripte fals nostalgice.
Fotografiile individuale (avers și revers) ale ansamblului plumburilor ”de la Sinaia” ne-au fost puse la dispoziție de personalul Institutului Pârvan, în urma unei banale cereri, într-un interval mai scurt decât termenul legal. Dacă asta înseamnă pentru unii ocultare, poate ar trebui să-și actualizeze dicționarul. Sau, și mai bine, să se caute la cap! Ele au fost realizate de Cătălin Nicolae, responsabil cu Fototeca IAB.
Pe reversul unor piese apar detalii interesante, complet ignorate (pentru că nici nu era cunoscută existența lor). Prezentăm pentru exemplificare placa 039:
În ceea ce privește setul de poze, lipsesc cadrele luate din profil (o scăpare sau poate există și nu le-am primit noi). Ele pot oferi detalii despre procesul de turnare. De exemplu, placa dreptunghiulară de la Sinaia (prezentată mai jos în copia de la SANIC) prezintă o curbură de turnare care exclude contribuția unui tipograf. De ce? Pentru că inclusiv manualele meseriei acoperă și atrag atenția asupra acestei erori de începător. Face parte din ABC-ul meseriei:
Printre piesele identificate de personalul MNA/IAB se găsesc 7 (șapte) medalii inedite, numerotate R(rotundă)1-7. R4 și R7 au fost publicate de Daniel Spânu (2021) și R1, R3-7 de subsemnatul (2021; într-un cadru fără pretenții științifice).
Considerăm că piesa R2 (dublură completă a medaliei din Muzeul mănăstirii Sinaia) poate aduce lămuriri despre cum au ajuns cele două plumburi la mănăstire. Mai ales că în Fototeca Institutului Pârvan s-a găsit și un cadru fotografic pe sticlă de la începutul secolului XX înfățișând placa dreptunghiulară de la Sinaia:
Institutul de Arheologie ”Vasile Pârvan” al Academiei Române își are sediul în Henri Coandă 11 (Casa Macca). Dacă sunteți prin zonă, merită să aruncați un ochi din stradă. Este un exemplu frapant al disprețului statului român pentru monumentele istorice, de arhitectură și de artă. Și pentru siguranța persoanelor, pentru că dacă-i prinde pe oamenii ăia un cutremur în timpul programului…