Paleoastronautica

Unul dintre artefactele ”paleoastronautice” autohtone, misterioase și nu prea, este așa-numitul ”Fagure”. Pe scară largă a fost popularizat în 2004, odată cu suplimentul ”Dosarele X în România”, montat de ”Jurnalul Național” în colaborare cu ASFAN-R. Nu avem date concrete ale anterioarelor ieșiri la rampă; posibil să fi existat, dar importanța lor a fost – și a rămas! – minoră:

 

Descoperire

Obiect ciudat în Munții Buzăului

 

Prin anii ’70, într-un sat din Munții Buzăului, A.V. a plecat pe valea unui pârâu să culeagă pietre mai deosebite pentru acvariul unui prieten. Căutând prin apa limpede, a văzut ceva ce semăna cu o piatră, dar nu era piatră. Era ca un fagure plin cu argilă.

După ce a spălat bine obiectul (foto), a văzut că acesta era alcătuit din țevi pătrate mici cu latura de 1 mm așezate una peste alta și una lângă alta, formând o structură ciudată care în nici un caz nu este naturală.

În anul 1999, A.V. stând de vorbă cu mine, (abia devenisem membru ASFAN) despre OZN-uri, paranormal, obiecte străvechi, etc., își aduce aminte și vorbește despre obiectul găsit în munți. La insistențele mele, acesta îl caută, îl găsește și mi-l aduce.

La o primă cercetare a obiectului pe care eu l-am numit «fagure» și care este destul de fragil, pentru că se poate sfărâma destul de ușor, pare a fi un silicat (pereții tuburilor se prezintă ca fiind particule de nisip foarte fin presate într-un tipar). După cum se prezintă «fagurele», acesta a fost un obiect mai mare decât se poate vedea acum, fiind ros de apă și timp.

În anul 1999, am fost împreună cu dl Harald Alexandrescu – coordonator al Observatorului astronomic «Amiral Vasile Urseanu», la Facultatea de Geologie, Muzeul «Grigore Antipa» și Institutul de Metale Neferoase și Rare, dar fără nici un rezultat. Nimeni nu a putut să ne spună ce este obiectul pe care îl prezentam.

Am avut curiozitatea să studiem obiectul și la microscop. Misterul s-a amplificat, deoarece în structura pereților «fagurelui» s-au putut observa microsfere colorate în toate culorile! Albe, negre, aurii, roșii, verzi, albastre, galbene… (Gheorghe Cohal, ASFAN)”.

Facsimilul:

 

George Cohal – ”Obiect ciudat în Munții Buzăului”, în ”Jurnalul Național”, 5 iulie 2004, pg. 23

 

Și un alt facsimil, din Arhiva Documentară ASFAN-România, cu imagini colororate:

 

 

 

Materialul din PDF a fost distilat într-o postare de pe site-ul de prezentare ASFAN-R (aici).

În mai multe ocazii, Cohal a lăsat să se înțeleagă că el personal descoperise obiectul îl atribuise altuia din varii motive. În ciuda intervențiilor repetate (subsemnatul și mai târziu chiar directorul executiv ASFAN-R, Adrian Urzică), nu s-a putut afla de la George Cohal sau de la familia acestuia detalii despre contextul descoperirii (persoane, loc și an).  Originea dubioasă este un leit-motiv al poveștilor cu OOPArt’s.

Ciudată este și poziția ASFAN-România. După cum indică și titulatura, rostul lor este să studieze, nu să arunce pe piață subiecte cercetate pe ”genunche”.

 

 

  • ”Fagurele” din Buzău, obiect nepământean? (I)
    by
    Unul dintre artefactele ”paleoastronautice” autohtone, misterioase și nu prea, este așa-numitul ”Fagure”. Pe scară largă...
  • ”Fagurele” din Buzău, obiect nepământean? (II)
    by
    Consecutiv ”debutului oficial” din 2004 a urmat inevitabila ”identificare”. Onoarea, la nivelul anului 2006 (aici),...