ParanormalAleph K001

Material dedicat lui Neele

 

Gematria (din lb. greacă ”geometria”, în lb. aramaică ”gematrya”) este o metodă a Kabbalei literare care folosește pentru interpretarea scripturilor un sistem de corespondențe literă-număr, pe baza căruia se calculează valorile numerice ale unor cuvinte sau fraze. În general, dar nu numai, se caută conexiuni între valori numerice identice sau similare. Principala operație matematică folosită este însumarea (pentru obținerea valorii unui cuvânt se adună valorile literelor componente, pentru calcularea valorii unei fraze se adună valorile cuvintelor componente).

Cunoscătorii de ebraică pot găsi surse unde metodele cabalistice sunt descrise în detaliu. Ne vom limita să descriem tehnica gematriei făcând abstracție de unele particularități ale limbii ebraice, ca de exemplu faptul că poziția literelor într-un cuvânt le influențează valoarea numerică. Vom menționa aceste particularități care influențează metoda, dar nu vom insista în niciun fel asupra lor.

Gematria se bazează pe existența unor tabele de corespondențe, care se cunosc și în prezent. Unul dintre cele mai complete tabele-sintetice este ”Tabelul literelor ebraice și caldeene” compus de S.L. MacGregor Mathers pentru ”The Kabbalah Unveiled”1. În continuare, îl vom folosi ca suport explicativ.

 

Tabelul original Mathers

Gematria are patru forme de bază, în funcție de forma de corespondență literă–număr:

 • Valoarea absolută sau normativă (în lb. ebraică – ”mispar hechrachi”) – literele au valoarea numerică ilustrată în coloana ”Numerical Values” din tabelul Mathers, prima valoare fiind 1, ultima 900;
 • Valoarea ordinală (în lb. ebraică – ”mispar siduri”) – literele au valoarea numerică din prima coloană ”Number” a tabelului Mathers, care arată ordinea lor în alfabetul ebraic, valorile fiind între 1 și 22. În funcție și de poziția în cuvânt, valoarea unei litere se poate schimba (de ex: kaf = 11, dar kaf final = 23);
 • Valoarea redusă (în lb. ebraică – ”mispar katan”) este echivalentul lui modulo 9 din matematică: fiecare valoare absolută se reduce prin adunare pentru a rezulta o cifră de la 1 la 9. În funcție și de poziția în cuvânt, valoarea unei litere se poate schimba (de exemplu în cazul lui nun final);
 • Valoarea integrală redusă (în lb. ebraică – ”mispar katan mispar”) este identică cu valoarea redusă, doar că nu se ține seama de poziția literelor în cuvânt.

La fel ca și alte metode ale Kabbalei literare, Gematria nu este specifică limbii ebraice, diferite alte civilizații dezvoltându-și propriile gematrii (bineînțeles, sub o altă denumire, folosind baze alfabetice proprii și chiar unele procedee specifice). Utilitatea Gematriei în tehnicile criptografice este evidentă, ea stând la baza mai multor sisteme arhaice de criptare.

 

Notă: 1În ”The Kabbalah Unveiled” (1887; de obicei traducerile se referă la ediţia NY, 1912), S.L. MacGregor Mathers traduce din latină în engleză o parte însemnată din lucrarea lui Christian Knorr von Rosenroth (1636 – 1689) – ”Kabbala Denudata” (Frankfort-on-the-Main, 1684). Tabelul apare în prefaţa devenită clasică. Lucrarea a fost tradusă în lb. română la Ed. Herald cu titlul cu titlul ”Zoharul – Cartea Splendorilor” (Bucureşti, 2009). Aceeaşi prefaţă, reluată identic apare şi în ”Cartea Misterului Pecetluit” (Ed. Herald, Bucureşti, 2006) – în fapt, parte a primei lucrări, editată separat de români.

Un comentariu

 1. Până în rai te mănâncă sfinţii, iar unul din ei e aşa un sfânt mai micuţ, dar tare eficient în lupta cu rapţieni si ex-ssss – tratereştrii. 🙂
  Numai când s-a răstit odată la ei: Să nu mă mai moderaţi de acum înainte! şi le-au căzut tuturor chiloţii.

  Bun! De ce am venit pe meleaguri româneşti. Pentru a mulţumi site-ului pentru discreţie, şi pentru articol, şi pentru bere.

  Deci Saure, succes in lupta cu dragonul! Să-l ţepi bine şi cât mai des, ca să nu uite.
  (Am început să-mi citesc nick-ul de la stânga la dreapta şi e semn că trebuie să plec.)
  Pa! Pa!

Comments are closed.