Megaliți & microliți

O scurtă însemnare aflată în Arhiva documentară Dan Corneliu Brăneanu ne relatează o poveste de-a dreptul incredibilă. Protagonist? De data aceasta chiar George baron Løvendal:

 

Dan C. Brăneanu

 

22 Sept. 1943 10 vulturi au atacat 2 turiști. Ei au fost apărtați cu șevaletul de pictorul George baron Løvendal. În aceeași zi a fotogr.[afiat] Sfinxul cu energii stranii de deasupra. În aceeași zi niște turiști aruncau cu pietre în nasul sfinxului și au fost goniți de același baron.

La 24 sept. 1943 fotografie bună cu Omul cu Șapcă”.

Acestă scurtă informare, notată olograf de Brăneanu, pare să-i fi fost încredințată de familia Papae (fiica baronului s-a căsătorit cu arhitectul Mihai Papae în 1947). Cu o mare probabilitate, un articol – redat în facsimil mai jos – i-a pus în contact pe cei trei.

Nu știm dacă faptele s-au întâmplat aievea, sau sunt simple povești vânătorești. Cert este că în Bucegii anilor ’40 exista o populație consistentă de vulturi suri. Una dintre fotografiile la care se face referire există în Arhiva documentară Brăneanu:

 

Sfinxul cu efecte de lumină

 

În presa vremii poate fi găsit și un articol al arh. Mihai Papae – ”Monumente ale naturii în Bucegi”1. Opiniile ulterioare ale autorului vis-a-vis de simulacrele litice sunt cețoase; în 1958 însă, le considera opere ale naturii: ”Ele nu au răsărit acolo datorită unei forțe supranaturale, cu sînt rezultatul firesc al acțiunii combinate a elementelor naturii”.

Se reia și marota nasului Sfinxului; fraza indicată confirmând însemnarea de care pomeneam anterior: ”Și sînt sigur că nu vei face niciodată vreun gest inconștient ca cel săvîrșit acum câțiva ani de cîțiva «turiști spirituali» care s-au luat la întrecere în lovirea nasului Sfinxului”.

 

 

 

Notă: 1M. Papae – ”Monumente ale naturii în Bucegi”, în ”Scânteia tineretului”, an XIV, nr. 2960/ duminică 16.XI.1958, pg. 2.

 

 

  • Lovendal (cealaltă față a monedei) – I. Copil fiind…
    by
    Ironia sorții face ca respectabilul nume al unei ilustre familii nobiliare să fi fost șterpelit...
  • Lovendal (cealaltă față a monedei) – II. Megaliții familiei
    by
    O scurtă însemnare aflată în Arhiva documentară Dan Corneliu Brăneanu ne relatează o poveste de-a...