Conspirați(onism)Porumbel

Un scurt fragment din cartea lui Alexander Zinoviev – ”Homo Sovieticus1 introduce tema acestei secţiuni a cărţii.

Filosof, sociolog şi proeminent logician rus, acesta a fost un critic acerb al modelului complex introdus de sovietici în Lagărul estic. Căzut în dizgraţie datorită opiniilor sale şi expulzat (asemenea lui A. Soljeniţîn) din URSS, ajunge în Occident, unde publică mai multe cărţi, deosebit de influente. Conform Arhivei Mitrokhin, KGB îl desemnase cu numele de obiectiv ”Logicianul”.

Pentru autorități Zinoviev a fost mai rău decât un disident: el oferea de fapt concepte pentru analiza societății sovietice: un incident cu mult mai periculos pe termen lung decât simplele cereri izolate pentru drepturi civile, care puteau fi oricând respinse ca excentricităţi, nebunii sau ca o formă de trădare civică inspirată de dușmani externi. Natura reală a societății sovietice a fost, și trebuia să rămână, un secret de stat”.

 

Ancheta

– Ce ştiţi despre cercetările în parapsihologie din Uniunea Sovietică?

– Au avut loc nişte discuţii în Comitetul Intelectualilor Atotştiutori2, însă numai în termeni foarte generali. În mare pe linia următoare: cea mai puternică sursă a răului şi cea mai puternică dintre arme este mintea umană. Totodată e cea mai ieftină şi cea mai vulnerabilă. De ce să cheltuim sume imense pe arme bacteriologice şi nucleare, care în cazul folosirii în masă vor scăpa cu siguranţă de sub control şi ale căror urmări ar putea probabil să ducă la o catastrofă planetară? Mai bine să ne concentrăm atenţia asupra creierului uman şi să descoperim mijloacele de a-l influenţa. Ceea ce aici se cheamă parapsihologie şi a devenit pasiunea tuturor rataţilor sovietici nu e altceva decât un paravan pentru acest program.

– Dar e un fapt bine stabilit că există femeia aceea celebră3 care vindecă prin simpla putere a voinţei şi prin sugestie. Există multe dovezi ale impactului psihic de la distanţă. Transmisia de informaţii, de exemplu…

– Puterea vindecătoarei se bazează nouăzeci şi nouă la sută pe credulitatea publicului. Vindecătoarea e o escroacă şi totul e o înşelătorie sovietică fabricată special pentru vânătorii de senzaţional din Occident. Şi pentru toate felurile de infirmi sovietici. În Rusia a existat dintotdeauna un număr imens de astfel de «vindecători». Influenţarea de la distanţă a psihicului prin mijloace explicabile ştiinţific e un basm. Astfel de zvonuri sunt puse special în circulaţie pentru a distrage atenţia de la lucrul principal, şi anume: descoperirea unor arme care afectează cu adevărat creierul uman de o manieră ştiinţific controlată.

Cât despre influenţarea de la distanţă a voinţei şi conştiinţei, pentru asta există metodele eficiente ale ideologiei şi propagandei. Ele operează deja pentru manipularea maselor de multă vreme, zi de zi”.

 

Note1Alexander Zinoviev – ”Homo Sovieticus”, Ed. Dacia, Cluj, 1991; 2Referire ironică la un ”Think-Tank” analitic sovietic format din membri ai mediului academic, din care şi Zinoviev a făcut parte. Acronimul ”C.I.A.” este satiric, legătura cu Agenția Centrală de Informații (USA) fiind subînţeleasă; 3”Referire la Giuna (Djuna Davidasvili – n.n), o femeie din Caucaz, care s-a bucurat de notorietate la Moscova în anii 70”. Nota este prezentă în lucrarea citată.

 

N.B. Extras din cartea aflată în pregătire: ”Enigmele din munţii Buzăului: Adevărul! Raport minoritar”. Update: Cartea a apărut cu titlul ”Enigmele din Munții Buzăului. Dosarul Bozioru – Țara Luanei”, Vlad-Ionuț Musceleanu, Emil Străinu, Ed. Triumf, București, 2016.

 

 

  • Porumbel
    Nevoia diversiunii (I) – Ancheta
    by
    Un scurt fragment din cartea lui Alexander Zinoviev - ”Homo Sovieticus”1 introduce tema acestei secţiuni...
  • Porumbel
    Nevoia diversiunii (II) – Scopul
    by
    A face o afirmaţie înseamnă verbalizarea unui gând. Pe scurt - ”vorbe”, cu toată încărcătura...
  • Porumbel
    Nevoia diversiunii (III) – Cultivarea escapismului
    by
    După 1990, multe subiecte considerate tabu în epoca comunistă au găsit o importantă priză la...
  • Porumbel
    Nevoia diversiunii (IV) – Teoria conspiraţiei
    by
    Teoria conspiraţiei este o altă temă cultivată cu asiduitate. În funcţie de sursa de propagare,...